W moim domu, na stole, często gości kasza gryczana a to z tego powodu , ze dzieci bardzo ją lubią. Więc jak gotuję kaszę to zawsze daje więcej aby zostało na chlebek.
Składniki na chleb z kaszą gryczaną:
- 300 g wody
- 30 g drożdży
- 1 łyżka miodu
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 40 g pestek słonecznika
- 40 g nasion lnu
- 50 g otrębów pszenicy
- 150 g ugotowanej kaszy gryczanej
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dajemy drożdże i miód i mieszamy jednoczenie podgrzewając czas 2 min/obr.2/temp. 37
Dodajemy następnie pozostałe składniki z wyjątkiem kaszy gryczanej, nastawiamy na wyrabianie ciasta czas 3 min/poz Thermomix/Interwał.
W trakcie wyrabiania dodajemy przez otwór kaszę gryczaną (ja zatrzymuje pracę Thermomixa, nastawiam wagę i w dodaję w 3 porcjach po 50 g).
Tak wyrobione ciasto zostawiamy w naczyniu do wyrośnięcia ok 30 minut, następnie przekładamy do podłużnej brytfanki (niekoniecznie musi być posmarowana tłuszczem) i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Między czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni i wkładamy chlebek do pieczenia na ok 45 minut.