Składniki na bigos z młodej kapusty:
- 1000 g poszatkowanej młodej kapusty
- 1 cebula
- 300 g kiełbasy
- 20 g mąki pszennej
- 15 g oleju
- 150 g sosu pomidorowego (dałam domowy)
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki kminku mielonego
- szczypta kurkumy
- koperek
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix daję cebule pokrojoną na 4 części. Rozdrabniam czas 15s/obr.4. Dodaję olej i pokrojoną kiełbasę.
Dusimy czas 10 min/120 stopni/obroty wsteczne SOFT Dodajemy mąkę i mieszamy czas 20 s/obroty wsteczne 1.
W tym czasie kapustę kroimy na paski. Wkładamy kapustę do naczynia Thermomix. Dodajemy przyprawy, sos pomidorowy i gotujemy czas 30 min/100 stopni/obroty wsteczne SOFT. W trakcie gotowania mieszamy bigos kopystką.
Na 5 minut przed końcem gotowania wrzucamy koperek.
Bigos podajemy z gotowanymi młodymi ziemniakami lub pieczywem.
Uwielbiam młodą kapustkę.
Pyszna jest