Pamiętam z dzieciństwa smak ugotowanych jajek z gorącym sosem chrzanowym. Mama podawała je razem z ziemniakami – niestety tak pyszny sos chrzanowy robi moja mama ale mi wyszedł tez całkiem niezły, może moja córka też go kiedyś będzie wspominała 🙂
Składniki na sos chrzanowy:
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
- 200 ml wody
- 2 łyżki chrzanu
- 3 łyżki śmietany
- sól do smaku
W naczyniu Thermomix umieszczamy mąkę, masło wodę i utarty chrzan, wszystko mieszamy czas 10 s/obr 6. Następnie gotujemy sosik – nastawiając Thermomix czas 10 min/obr. 1/temp. 100 stopni.
Na sam koniec dodajemy śmietanę i mieszamy wszystko czas 10 s/obr.9
Ja ten sos wykorzystuje do polania kotlecików jajecznych.