Składniki:
- 250 g suszonej ciecierzycy
- 1 cebula
- pół główki selera
- 1 pieruszka
- 3 łyżki oliwy
- 800 ml bulionu warzywnego
- natka pietruszki
Wykonanie:
Ciecierzycę zamaczamy w wodzie na 12 godzin. Następnie odlewamy wodę w której się moczyła i umieszczamy w garczku zalewając nową wodą. Gotujemy do miękkości (ja gotowałam 30 minut w szybkowarze) ok 90 minut.
Selera i pietruszkę umieszczamy w naczyniu Thermomix i rozdrabniamy – czas 5 s/obr.4 Przekładamy do innego naczynia. Następnie dajemy cebulę i także ją rozdrabniamy czas 5 s/obr.4. Dolewamy oliwy i dusimy w naczyniu Thermomix czas 2 min/Varoma/poz.1. Następnie dodajemy pietruszkę i selera i ponownie dusimy czas 2 min/Varoma/poz.1.
Dodajemy ciecierzycę (część ciecierzycy zostawiamy aby dać na wierzch zupy) zalewamy bulionem i gotujemy ok 20 min/100 stopni/poz.1. Ugotowaną zupę miksujemy czas 30 s/obr.10. Przelewamy na talerz posypujemy natką pietruszki i dajemy wcześniej odstawione ziarna ciecierzycy.
Jeżeli bulion nie jest słony wtedy zupę musimy przyprawić solą.