
Thermomix przepisy. Kulebiak z kapustą i grzybami.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 100 g mleka
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 25 g oleju
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 250 g kapusty kiszonej
- 25 g grzybów suszonych
- 1 liść laurowy
- 3 szt ziela angielskiego
- pół łyżeczki tymianku, majeranku i kminku
- sól, pieprz do smaku
- 1 mała cebula
- 20 g oleju

Wykonanie ciasta:
Do naczynia Thermomix dajemy mleko, drożdże oraz cukier. Mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3.
Powstały zaczyn pozostawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy mąkę, jajko, olej i sól. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.
Ciasto przekładamy na stolnice, przykrywamy ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wykonanie farszu:
Grzyby zalewamy dzień wcześniej ciepłą wodą.
Do naczynia miksującego włożyć grzyby z wodą w której się moczyły oraz kapustę. Dodajemy również wszystkie przyprawy. Gotujemy bez założonej miarki czas 30 min/Varoma/obr. 1 (jeżeli woda odparuje szybciej niż czas gotowania, dolejmy wodę i gotujmy kapustę z grzybami do końca czasu)
Kapustę z grzybami przekładamy do miski (postarajmy się wyciągnąć z kapusty liść laurowy) a do naczynia Thermomix dajemy pokrojoną na 4 części cebulę. Rozdrabniamy czas 5 s/obr. 5, dolewamy olej następnie dusimy czas 3 min/Varoma/obr.1.
Do naczynia Thermomix dodajemy kapustę z grzybami i rozdrabniamy czas 15 s/obr. 4, następnie dusimy co jakiś czas mieszając kopystką, czas 5 min/Varoma//obr. 2.
Na koniec doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Pozostawiamy do przestygnięcia.
Wykonanie kulebiaka:
Ciasto wyrabiamy krótko ręką, stolnicę jak jest potrzeba podsypujemy mąką. Ciasto wałkujemy w prostokąt o wymiarach dopasowanych do blaszki. Ja piekłam kulebiaka w tradycyjnej keksówce.
Kapustę z grzybami rozkładamy równomiernie na powierzchni ciasta, zostawiając wzdłuż szerszego boku kila centymetrów czystego ciasta. Ciasto z farszem zawijamy w rulon. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy tam nasz kulebiak łączeniem w dół.
Kulebiak pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika wierzch kulebiaka smarujemy żółtkiem.
Kulebiak pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok. 45 minut.