Składniki na zaczyn:
- 175 g ciepłej wody
- 135 g mąki pszennej typ 550
- 50 g aktywnego zakwasu żytniego
Składniki na ciasto:
- zaczyn
- 440 g mąki pszennej z zawartością białka min 12g
- 60 g maki żytniej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki soli
- 220 g wody
Wykonanie:
Wieczorem robimy zaczyn – do naczynia Thermomix dajemy wodę, mąkę oraz aktywny zakwas. Mieszamy czas 30 s/obr.4. Zaczyn powinien przypominać konsystencją ciasto naleśnikowe. Zaczyn przelewam do innego naczynia, przykrywam ściereczką i zostawiam na 8-10 godzin w miarę ciepłym miejscu.
Rano do naczynia Thermomix daję makę i wode i mieszam czas 30s/obr.4. Pozostawiam na 20 minut. Następnie dodaję pozostałe składniki i wyrabiam ciasto czas 9 min/Interwał. Ciasto wyciągam z naczynia i daję do miski uprzednio nasmarowanej olejem. Ciasto słabo odchodzi od ręki ale jest bardzo elastyczne.
Ciasto przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny. Następnie z ciasta formujemy bochenek i układamy w koszyczku na ścierce wysypanej mąką.Przykrywamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy na 1 godzinę przed wsadzeniem chleba do 230 stopni. Chleb przekładamy z koszyczka na blachę do pieczenia i pieczemy chleb w temp. 230 stopni przez 15 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.
skąd wiadomo, że mąka ma przynajmniej 12g białka?
Pisze na opakowaniu:) Pełnoziarnista mąka pszenna np. ma 15 g.
na tej, której używam niestety nie jest napisane, bo to mąka z lokalnego młyna… ale w sklepie wczoraj oglądałam opakowania i np na mące pszennej typ 650 jest 11g, a na 450 jest 12 g… mąka tego samego producenta, chyba coś nie tak? 🙂
Ja kupiłam pszenną luksusową Lubelli i ta miała 12 g białka, natomiast zwykła pszenna z tego co pamiętam 10 g. A może w młynie będą wiedzieli?
Nie bardzo rozumiem dlaczego 1 godzinę przed włożeniem chleba trzeba już rozgrzać piekarnik. Mój osiąga taką temperaturę dość szybko…chyba że coś źle zrozumiałam 😉
no właśnie też bym chciała wiedzieć
Chleb musi trafić do naprawdę mega rozgrzanego pieca aby nam nie opadł od razu. Jeżeli Pani piekarnik nagrzewa się bardzo szybko to proszę czas skrócić do 30 minut.