Chleb mieszany na zakwasie

Chleb mieszany na zakwasie
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na zaczyn:

  • 175 g ciepłej wody
  • 135 g mąki pszennej typ 550
  • 50 g aktywnego zakwasu żytniego

Składniki na ciasto:

  • zaczyn
  • 440 g mąki pszennej z zawartością białka min 12g
  • 60 g maki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki soli
  • 220 g wody

Wykonanie:

Wieczorem robimy zaczyn – do naczynia Thermomix dajemy wodę, mąkę oraz aktywny zakwas. Mieszamy czas 30 s/obr.4. Zaczyn powinien przypominać konsystencją ciasto naleśnikowe. Zaczyn przelewam do innego naczynia, przykrywam ściereczką i zostawiam na 8-10 godzin w miarę ciepłym miejscu.

Rano do naczynia Thermomix daję makę i wode i mieszam czas 30s/obr.4. Pozostawiam na 20 minut. Następnie dodaję pozostałe składniki i wyrabiam ciasto czas 9 min/Interwał. Ciasto wyciągam z naczynia i daję do miski uprzednio nasmarowanej olejem. Ciasto słabo odchodzi od ręki ale jest bardzo elastyczne.

Ciasto przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny. Następnie z ciasta formujemy bochenek i układamy w koszyczku na ścierce wysypanej mąką.Przykrywamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Piekarnik rozgrzewamy na 1 godzinę przed wsadzeniem chleba do  230 stopni. Chleb przekładamy z koszyczka na blachę do pieczenia i pieczemy chleb w temp. 230 stopni przez 15 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.

thermomix_chleb_zakwasDSC_0300

7 komentarzy

  1. Justyna
    • admin
  2. Justyna
    • admin
  3. Monika
    • Sylwia Krawczyńska
      • admin

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.