Chleb mieszany na zakwasie

Chleb mieszany na zakwasie

Składniki na zaczyn:

  • 175 g ciepłej wody
  • 135 g mąki pszennej typ 550
  • 50 g aktywnego zakwasu żytniego

Składniki na ciasto:

  • zaczyn
  • 440 g mąki pszennej z zawartością białka min 12g
  • 60 g maki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki soli
  • 220 g wody

Wykonanie:

Wieczorem robimy zaczyn – do naczynia Thermomix dajemy wodę, mąkę oraz aktywny zakwas. Mieszamy czas 30 s/obr.4. Zaczyn powinien przypominać konsystencją ciasto naleśnikowe. Zaczyn przelewam do innego naczynia, przykrywam ściereczką i zostawiam na 8-10 godzin w miarę ciepłym miejscu.

Rano do naczynia Thermomix daję makę i wode i mieszam czas 30s/obr.4. Pozostawiam na 20 minut. Następnie dodaję pozostałe składniki i wyrabiam ciasto czas 9 min/Interwał. Ciasto wyciągam z naczynia i daję do miski uprzednio nasmarowanej olejem. Ciasto słabo odchodzi od ręki ale jest bardzo elastyczne.

Ciasto przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny. Następnie z ciasta formujemy bochenek i układamy w koszyczku na ścierce wysypanej mąką.Przykrywamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Piekarnik rozgrzewamy na 1 godzinę przed wsadzeniem chleba do  230 stopni. Chleb przekładamy z koszyczka na blachę do pieczenia i pieczemy chleb w temp. 230 stopni przez 15 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.

thermomix_chleb_zakwasDSC_0300

7 komentarzy

  1. Justyna
  2. Justyna
    • admin
  3. Monika

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO