Drożdżowa gwiazda z nutellą

Print Friendly, PDF & Email

Składniki na drożdżową gwiazdę:

  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 40 g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 1/2 miarki mleka
  • 500 g mąki
  • 15 g drożdży
  • szczypta soli
  • 200 g nutelli

Wykonanie:

Żółtka, jajko, masło, mleko i cukier umieścić w naczyniu Thermomix i wymieszać czas 2 min/temp. 50 stopni/obr.5 Następnie dodać drożdże, mąkę i sól. Wyrobić ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (można krócej ale trzeba dodać więcej drożdży ok 30 g). Następnie ponownie wyrobić ciasto dodając ekstrakt z wanilii czas 1 minuta/poz. Thermomix/Interwał.

Ciasto dzielimy na 4 części, z każdą część wałkujemy w okrąg. Pierwszą część przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy nutellą, i tak samo z drugą i trzecią warstwą. Ostatnią warstwę kładziemy i już nie smarujemy nutellą. Na środku koła odciskamy lekko szklanką okrąg, który będzie nam pomocny w wycinaniu. Okrągłe ciasto kroimy na pół, później połówki na połówki tak żeby było 16 nacięć. Następnie jak poniżej wykręcamy do dwa kawałki i końce lekko podwijamy.

Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 20 minut, góra-dół.

drozdzowa_gwiazda



drożdżowa gwiazda thermomix

30 komentarzy

  1. Kam
    • admin
  2. Agnieszka
    • admin
  3. Iwona
  4. natalia
    • Gosia
      • admin
  5. Agnieszka
    • admin
  6. Anna
    • admin
  7. Anna
    • admin
  8. Anna
  9. Justyna
  10. Kasia
  11. Miroslawa
    • admin
  12. Barbara
  13. Kamila
  14. Kamila
  15. Iwona
  16. Ewa RUS
    • admin

Dodaj komentarz