
Thermomix przepisy. Tarta z kapustą, grzybami i wędzoną śliwką
Składniki:
- 150 g mąki
- 70 g bardzo gęstej śmietany 18%
- 20 g drożdży
- 1 łyżka wody
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- 250 g kapusty kiszonej
- 25 g grzybów suszonych
- 1 liść laurowy
- 3 szt ziela angielskiego
- pół łyżeczki tymianku, majeranku i kminku
- sól, pieprz do smaku
- 1 mała cebula
- 20 g oleju
Dodatkowo:
- kilka wędzonych śliwek (śliwki można wcześniej namoczyć w malej ilości wody)

Wykonanie ciasta:
W kubku mieszamy drożdże, cukier i wodę. Do naczynia Thermomix dajemy pozostałe składniki, dolewamy wymieszane wcześniej drożdże i wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się sklejać dodajmy dodatkowo łyżkę śmietany.
Wykonanie farszu:
Grzyby zalewamy dzień wcześniej wodą
Do naczynia miksującego wkładamy grzyby z wodą w której się moczyły oraz kapustę. Dodajemy również wszystkie przyprawy. Gotujemy bez założonej miarki czas 30 min/Varoma/obr. 1 (jeżeli woda odparuje szybciej niż czas gotowania, dolejmy wodę i gotujmy kapustę z grzybami do końca czasu)
Kapustę z grzybami przekładamy do miski (postarajmy się wyciągnąć z kapusty liść laurowy) a do naczynia Thermomix dajemy pokrojoną na 4 części cebulę. Rozdrabniamy czas 5 s/obr. 5, dolewamy olej następnie dusimy czas 3 min/Varoma/obr.1.
Do naczynia Thermomix dodajemy kapustę z grzybami i rozdrabniamy czas 15 s/obr. 4, następnie dusimy co jakiś czas mieszając kopystką, czas 5 min/Varoma//obr. 2.
Na koniec doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Pozostawiamy do przestygnięcia.
Śliwki osuszamy z wody i kroimy w paski.
Wykonanie tarty:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Ciasto na tartę wałkujemy i przekładamy do formy do tarty o średnicy 24 cm. Na ciasto dajemy zimny farsz. Tartę posypujemy pokrojoną w paski wędzoną śliwką.
Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy ok 20-25 minut.