Panna cotta z kwiatami czarnego bzu

Panna cotta z kwiatami czarnego bzu
Print Friendly, PDF & Email

Składniki

Panna cotta z kwiatami czarnego bzu

  • 100 g mleka
  • 330 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 50 g cukru
  • pół laski wanilii
  • 3 duże baldachu kwiatu czarnego bzu

Galaretka z kwiatów czarnego bzu Thermomix

  • 300 g soku z kwiatu czarnego bzu (patrz wskazówka)
  • 2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlać śmietanę, mleko, kwiaty czarnego bzu, cukier, ziarenka wanilii razem z laską i żelatynę.

Całość podgrzewamy czas 10 min/90 stopni/obr 2. Następnie przecedzamy i rozlewamy do pojemników np szklanych słoiczków. Zimną panna cottę chowamy do lodówki do stężenia.

Teraz czas na galaretkę.

Wskazówka: jeżeli nie mamy soku z kwiatów czarnego bzu to na czas schładzania panna cotty, zagotujmy 300 g wody z 100 g cukru i 3 baldachami kwiatów czarnego bzu i zostawmy na 3-4 godziny. Woda ładnie nam naciągnie aromat z kwiatów.

Jeżeli mamy gotowy sok to do naczynia Thermomix wlewamy sok z kwiatów czarnego bzu i dodajemy żelatynę. Czas 10 min/90 stopni/obr 2. Galaretkę zostawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę delikatnie wlewamy na warstwę panna cotty i odstawiamy do całkowitego stężenia.

Panna cottę można podać z pokrojonymi truskawkami.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.