Panna cotta z kwiatami czarnego bzu

Panna cotta z kwiatami czarnego bzu

Składniki

Panna cotta z kwiatami czarnego bzu

  • 100 g mleka
  • 330 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 50 g cukru
  • pół laski wanilii
  • 3 duże baldachu kwiatu czarnego bzu

Galaretka z kwiatów czarnego bzu Thermomix

  • 300 g soku z kwiatu czarnego bzu (patrz wskazówka)
  • 2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlać śmietanę, mleko, kwiaty czarnego bzu, cukier, ziarenka wanilii razem z laską i żelatynę.

Całość podgrzewamy czas 10 min/90 stopni/obr 2. Następnie przecedzamy i rozlewamy do pojemników np szklanych słoiczków. Zimną panna cottę chowamy do lodówki do stężenia.

Teraz czas na galaretkę.

Wskazówka: jeżeli nie mamy soku z kwiatów czarnego bzu to na czas schładzania panna cotty, zagotujmy 300 g wody z 100 g cukru i 3 baldachami kwiatów czarnego bzu i zostawmy na 3-4 godziny. Woda ładnie nam naciągnie aromat z kwiatów.

Jeżeli mamy gotowy sok to do naczynia Thermomix wlewamy sok z kwiatów czarnego bzu i dodajemy żelatynę. Czas 10 min/90 stopni/obr 2. Galaretkę zostawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę delikatnie wlewamy na warstwę panna cotty i odstawiamy do całkowitego stężenia.

Panna cottę można podać z pokrojonymi truskawkami.

One Response

  1. chatkka

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock