Składniki
Panna cotta z kwiatami czarnego bzu
- 100 g mleka
- 330 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 50 g cukru
- pół laski wanilii
- 3 duże baldachu kwiatu czarnego bzu
Galaretka z kwiatów czarnego bzu Thermomix
- 300 g soku z kwiatu czarnego bzu (patrz wskazówka)
- 2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wlać śmietanę, mleko, kwiaty czarnego bzu, cukier, ziarenka wanilii razem z laską i żelatynę.
Całość podgrzewamy czas 10 min/90 stopni/obr 2. Następnie przecedzamy i rozlewamy do pojemników np szklanych słoiczków. Zimną panna cottę chowamy do lodówki do stężenia.
Teraz czas na galaretkę.
Wskazówka: jeżeli nie mamy soku z kwiatów czarnego bzu to na czas schładzania panna cotty, zagotujmy 300 g wody z 100 g cukru i 3 baldachami kwiatów czarnego bzu i zostawmy na 3-4 godziny. Woda ładnie nam naciągnie aromat z kwiatów.
Jeżeli mamy gotowy sok to do naczynia Thermomix wlewamy sok z kwiatów czarnego bzu i dodajemy żelatynę. Czas 10 min/90 stopni/obr 2. Galaretkę zostawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę delikatnie wlewamy na warstwę panna cotty i odstawiamy do całkowitego stężenia.
Panna cottę można podać z pokrojonymi truskawkami.