Bagietki pszenne na zakwasie

Print Friendly, PDF & Email

Tak chrupiącej i pysznej bagietki nie jadłam z życiu. Na pewno zagości u mnie na stałe. Polecam kolejny wypiek na zakwasie.

Składniki:

  • 260 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 340 g mąki pszennej
  • 170 g wody
  • 1 łyżeczka soli

Aktywny zakwas pszenny przygotowuję sobie wieczorem. Do naczynia Thermomix daję z lodówki 40 g zakwasu żytniego, 120 g mąki pszennej, 100 g wody wszystko dokładnie mieszamy i lekko podgrzewamy czas 5 min/obr. 2/temp. 37 stopni. Zakwas zostawiamy w naczyniu Thermomix ok 12 godzin czyli do rana.

Następnie rano dodajemy do naczynia Thermomix pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 5 min/poz. Thermomix/Interwał. Pozostawiamy w naczyniu Thermomix do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Po wyrośnięciu ciasta wyciągamy z naczynia i na stolnicy krótko wyrabiamy, formując bagietki. U mnie wyszły 3 bagietki. Bagietki pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Przed włożeniem do piekarnika nacinamy bagietki  i możemy posmarować wierz mlekiem i posypać ulubionymi ziarnami.

Pieczemy w naparowanym piekarniku w temp. 250 stopni ok 20-30 minut do zrumienienia się skórki.

bagietki zakwas thermomix

thermomix bagietkiSONY DSC

2 komentarze

  1. Teresa
    • admin

Dodaj komentarz