Tak chrupiącej i pysznej bagietki nie jadłam z życiu. Na pewno zagości u mnie na stałe. Polecam kolejny wypiek na zakwasie.
Składniki:
- 260 g aktywnego zakwasu pszennego
- 340 g mąki pszennej
- 170 g wody
- 1 łyżeczka soli
Aktywny zakwas pszenny przygotowuję sobie wieczorem. Do naczynia Thermomix daję z lodówki 40 g zakwasu żytniego, 120 g mąki pszennej, 100 g wody wszystko dokładnie mieszamy i lekko podgrzewamy czas 5 min/obr. 2/temp. 37 stopni. Zakwas zostawiamy w naczyniu Thermomix ok 12 godzin czyli do rana.
Następnie rano dodajemy do naczynia Thermomix pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 5 min/poz. Thermomix/Interwał. Pozostawiamy w naczyniu Thermomix do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Po wyrośnięciu ciasta wyciągamy z naczynia i na stolnicy krótko wyrabiamy, formując bagietki. U mnie wyszły 3 bagietki. Bagietki pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Przed włożeniem do piekarnika nacinamy bagietki i możemy posmarować wierz mlekiem i posypać ulubionymi ziarnami.
Pieczemy w naparowanym piekarniku w temp. 250 stopni ok 20-30 minut do zrumienienia się skórki.
Robiąc zakwas pszenny w/w sposób- jaką mąkę pszenną? jaki typ? Czy to ma być razowa czy biała chlebowa?
Zakwas pszennny jest na bazie zakwasu żytniego. 40 g zakwasu żytniego i mąką zwykła pszenna czyli biała.
Czy trzeba mieć foremki czy ciasto jest na tyle zwarte że uda się bez?
Uda się bez. Trzeba tylko ładnie uformować.
Super bagietki wyszły, genialne chrupiące lepszych nie jadłam. Dziękuję za przepis. Mam jedno małe ale- za wysoka temperatura ja nagrzewam piekarnik do 250st. potem zmniejszam do 220 at i wstawiam foremkę z lodem. W 250 at. 20 minut troszkę za mocno się spiekły.