Bagietki pszenne na zakwasie

Bagietki pszenne na zakwasie

Tak chrupiącej i pysznej bagietki nie jadłam z życiu. Na pewno zagości u mnie na stałe. Polecam kolejny wypiek na zakwasie.

Składniki:

  • 260 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 340 g mąki pszennej
  • 170 g wody
  • 1 łyżeczka soli

Aktywny zakwas pszenny przygotowuję sobie wieczorem. Do naczynia Thermomix daję z lodówki 40 g zakwasu żytniego, 120 g mąki pszennej, 100 g wody wszystko dokładnie mieszamy i lekko podgrzewamy czas 5 min/obr. 2/temp. 37 stopni. Zakwas zostawiamy w naczyniu Thermomix ok 12 godzin czyli do rana.

Następnie rano dodajemy do naczynia Thermomix pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 5 min/poz. Thermomix/Interwał. Pozostawiamy w naczyniu Thermomix do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Po wyrośnięciu ciasta wyciągamy z naczynia i na stolnicy krótko wyrabiamy, formując bagietki. U mnie wyszły 3 bagietki. Bagietki pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Przed włożeniem do piekarnika nacinamy bagietki  i możemy posmarować wierz mlekiem i posypać ulubionymi ziarnami.

Pieczemy w naparowanym piekarniku w temp. 250 stopni ok 20-30 minut do zrumienienia się skórki.

bagietki zakwas thermomixthermomix bagietkiSONY DSC

5 komentarzy

  1. Teresa
    • admin
  2. Ania
    • admin
  3. Ewa

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock