Składniki takie same jak na tradycyjny biszkopt. Przepis ten może nam posłużyć do wypieku tradycyjnego biszkopta wtedy zwiększamy porcje razy dwa.
Składniki:
- 3 jajka
- 80 g cukru
- pół laski wanilii
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie łyżka kakao
Na początku odmierzmy sobie mąki i przesypmy do innego naczynia dosypując również proszek do pieczenia. Następnie do naczynia Thermomix dajemy jajka z cukrem oraz wydrążoną wanilię zakładamy motylek i ubijamy czas 10 min/obr. 4 Po 10 minutach wsypujemy od razu mieszankę mąki i proszku do pieczenia i mieszamy czas 15 s/obr. 3
Z tak przygotowanej masy przelewamy niewielką część do kubka dodajemy 1 łyżkę kakao mieszamy i na sam spód blachy w tym miejscu gdzie chcemy aby były brązowe łapki lub oczka umieszczamy kakaową masę następnie całością zalewamy foremki.
Wstawiamy do rozgrzanego do 100 stopni piekarnika na 10 min a następnie pieczemy przez 20 min w temperaturze 160 stopni.