Żurek

Żurek
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na żurek:

  • 100 g kiełbasy wiejskiej
  • 1000 g wody
  • 200 g żurku
  • 4 łyżki śmietany
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • suszony majeranek
  • sól

Wykonanie:

Pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę umieszczamy w naczyniu Thermomix i dusimy czas 5 min/temp. Varoma/obr 1, nakładamy motylek i wlewamy wodę z przyprawami (bez majeranku) i gotujemy czas 5 min/temp. 100 stopni/obr 1.

Następnie dodajemy żurek i śmietanę ( śmietanę możemy rozprowadzić w wodzie aby nie było później grudek) gotujemy czas 10 min/temp. 100 stopni/obr. 1.

Pod koniec gotowania dajemy suszony majeranek. Podajemy z jajkiem.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.