Chleb pszenno-żytni na zakwasie Thermomix
Składniki:
na zaczyn:
- 50 g mąki pszennej 550
- 125 g letniej wody
- 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
Wykonanie:
Składniki na zaczyn dokładnie wymieszać w wysokim słoiku, przykryć bawełnianą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin.
Składniki na chleb:
- zaczyn
- 500 g mąki pszennej 550
- 50 g mąki żytniej
- 250 g wody
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy mąkę pszenną i żytnią, zaczyn, wodę i mieszamy czas 2 min/temp.37/Interwał. Pozostawiamy na 20 minut. Następnie dodajemy sól i wyrabiamy ponownie ciasto czas 3 min/Interwał. Ciasto wyciągamy z naczynia i dajmy do miski uprzednio nasmarowanej olejem. Ciasto słabo odchodzi od ręki ale jest bardzo elastyczne.
Ciasto przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny. W tym czasie ciasto należy 3 razy odgazować. Co godzina wyjmujemy ciasto z miski i kładziemy na blat posypany mąką. Ciasto energicznie zagniatamy aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy z powrotem do miski.
Ostatnim razem jak odgazowujemy ciast0 z ciasta formujemy bochenek i układamy w koszyczku na ścierce wysypanej mąką.Przykrywamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy na 1 godzinę przed wsadzeniem chleba do 230 stopni. Chleb przekładamy z koszyczka na blachę do pieczenia i pieczemy chleb w temp. 230 stopni przez 15 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 35 minut. Chleb studzimy na kratce.
Co ja zrobiłam złe ze wyszedł mi zakalec ?
A myślałem z Kasią ci się upiecze