Chleb pszenno orkiszowy na zakwasie

Chleb pszenno orkiszowy na zakwasie

Chleb pszenno orkiszowy na zakwasie przepis Thermomix.

Przepis Thermomix TM31, Thermomix TM5, Thermomix TM6

Składniki:

  • 200 g aktywnego zakwasu – przepis
  • 120 g wody
  • 450 g mąki pszennej typ 550
  • 150 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlewamy aktywny zakwas.

Aktywny zakwas to taki, który bąbelkuje. Jeżeli mamy nieaktywny zakwas w lodówce musimy go doprowadzić do temperatury pokojowej. Następnie zakwas dokarmiamy czyli dajemy 3 łyżki mąki żytniej i 3 łyżki letniej przegotowanej wody. Zakwas mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie zakwas powinien zacząć bąbelkować. Jeżeli tak się nie dzieje należy zakwas pozostawić do czasu aż na jego powierzchni pojawią się bąbelki.

Do zakwasu dolewamy wodę i podgrzewamy czas 3 min/obr2/temp.37

Następnie dosypujemy mąki, sól i wyrabiamy ciasto czas 5 min/Interwał.

Ciasto przekładamy do miski podsypanej mąką, przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym i nieprzewiewnym miejscu na ok 12 godzin.

Następnie ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy

Formujemy kształt bochenka chleba

Koszyczek do wyrastania chleba posypujemy obficie mąką i przekładamy uformowany bochenek. Chleb można upiec również w 2 keksówkach.

Koszyczki do wyrastania chleba można zamówić na allegro.

Chleb przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia ma min 2 godziny. Czas zależy od siły naszego zakwasy. Im zakwas słabszy tym potrzebuje więcej czasu do wyrastania. Ciasto może wyrastać nawet 5 godzin.

Kiedy ciasto nam wyrośnie nagrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury 250 stopni. Blachę na której będziemy piekli chleb również nagrzewamy.

Nagrzaną blachę wyciągamy z piekarnika, dajemy papier do pieczenia i delikatnie przekładamy chleb z koszyczka.

Do piekarnika dajemy pojemnik z wodą, która będzie parowała podczas pieczenia.

Blachę z chlebem wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy przez 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut.

Chleb wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock