Za kilka tygodni Święta Bożego Narodzenia i szukając inspiracji na świąteczne wypieki znalazłam przepis na staropolski piernik. Do piernika wiadomo przyprawa do piernika – jednak prawie wszystkie przyprawy zawierają w swoim składzie mąkę lub cukier. Postanowiłam za składem z opakowania zrobić domową przyprawę do piernika. Przyprawę można również wykorzystać do herbaty lub wina na długie zimowe wieczory.
Składniki:
- 50 g kory cynamonu
- 20 g mielonego imbiru
- 15 g całych goździków całych
- 15 g mielonego kardamonu
- 10 g gałki muszkatołowej
- 5 g ziela angielskiego
- kilka ziarenek czarnego pieprzu (dosłownie 3 lub 4 a nawet pieprz można pominąć)
- 5 g ziarenek anyżu
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu Thermomix i zmiksować czas 30s/obr.10. I gotowe. Przyprawę przesypać do słoiczka i szczelnie zamknąć.
Czy ma być 5 gwiazdek anyżu czy wyjąć z nich 5 nasionek?
Wyjąć nasionka. Jeżeli ktoś lubi anyż można więcej do 5 g.
Czy mogę włożyć gałkę muszkatołową w jawałku do TM? Nic się nie stanie?