Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

Składnik na gołąbki(porcja dla 2 osób):

  • 250 g mięsa mielonego
  • 200 g kapusty
  • 150 g ugotowanego ryżu
  • 1 jajko
  • 50 g kaszy manny
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia

Składniki na sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wkładamy pokrojoną cebulę i kapustę i partiami siekamy ją czas 15s/obr.6. Dodajemy mięso mielone, ryż, jajko, kaszę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko za pomocą kopystki dokładnie mieszamy czas 30 s/obr.3-4. Z masy formujemy klopsiki, obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju. Podsmażone gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem pomidorowym.

Wykonanie sosu pomidorowego:

Do naczynia Thermomix (ja nie myłam po masie z gołąbków) dajemy cebulę i czosnek  kroimy czas 15s/obr.5 wlewamy olej i dusimy czas 4 min/temp.100 stopni/obr.2  wlewamy pomidory, gorący bulion i miksujemy wszystko na gładki sos czas 30s/obr.10.

Sosem zalewamy gołąbki i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy ok.30 minut w temp.190 stopni.

thermomix gołabki

5 komentarzy

  1. sylwia

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock