
Składnik na gołąbki(porcja dla 2 osób):
- 250 g mięsa mielonego
- 200 g kapusty
- 150 g ugotowanego ryżu
- 1 jajko
- 50 g kaszy manny
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
Składniki na sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wkładamy pokrojoną cebulę i kapustę i partiami siekamy ją czas 15s/obr.6. Dodajemy mięso mielone, ryż, jajko, kaszę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko za pomocą kopystki dokładnie mieszamy czas 30 s/obr.3-4. Z masy formujemy klopsiki, obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju. Podsmażone gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem pomidorowym.
Wykonanie sosu pomidorowego:
Do naczynia Thermomix (ja nie myłam po masie z gołąbków) dajemy cebulę i czosnek kroimy czas 15s/obr.5 wlewamy olej i dusimy czas 4 min/temp.100 stopni/obr.2 wlewamy pomidory, gorący bulion i miksujemy wszystko na gładki sos czas 30s/obr.10.
Sosem zalewamy gołąbki i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy ok.30 minut w temp.190 stopni.
A kiedy tą kapustę siekamy, z cebulą?
tak. już poprawiłam. tako to jest jak się z pamięci pisze:)
Zapytałam, bo moje dzieci i tak nie jedzą kapusty przy tradycyjnych gołąbkach, więc fajna alternatywa:)
Dokładnie, można ją przemycić.
Wygląda pysznie. Dzisiaj będzie na obiad 🙂
Pytanie tylko, bo jest napisane zeby wsadzic cebule z kapustą do posiekania razem, a w liscie skladników samych golabków nie ma nic o cebuli… Ile tej cebuli potrzeba?