Jak zrobić zakwas żytni

Jak zrobić zakwas żytni

Składniki:

  • mąka żytnia
  • woda

Wykonanie:

Do przygotowania zakwasu oprócz wody i mąki potrzebujemy:

  • czysty słoik
  • drewniana łyżka

Dzień I

Godzina 19.00

  • 100 g wody
  • 100 g mąki żytniej

W pierwszym dniu mieszamy w słoiku wodę z mąką. Mieszankę mieszamy najlepiej drewnianą łyżką. Woda najlepiej aby miała temperaturę ok 40 stopni.

Po dokładnym wymieszaniu zakwasu przykrywamy ścierką i odstawiamy w miarę ciepłe miejsce. Ważne aby było to miejsce o stałej temperaturze, bez przeciągów.

Dzień II

Godzina 7.00

Mieszamy zakwas drewnianą łyżką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce.

Godzina 19.00

Mieszamy 50 g letniej wody i 50 g mąki żytniej. Mieszankę dolewamy do słoika i dokładnie mieszamy. Słoik przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

 

Dzień III

Godzina 7.00

Na powierzchni zakwasu powinny pojawić się drobne pęcherzyki powietrza i zakwas powinien lekko pracować

Godzina 19.00

Robimy mieszankę z mąki i letniej wody (50 g wody i 50 g mąki żytniej). Przykrywamy ścierką i odstawiamy.

zakwas_thermomix

zakwas1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dzień IV

Godzina 7.00

Zakwas w ciągu nocy urósł na wysokość słoika

zakwas2

 

Godzina 19.00

Dodajemy ponownie mieszankę letniej wody i mąki. Przykrywamy słoik i odstawiamy.

Rano zakwas można użyć do wypieku chleba.

Ja odbieram z zakwasu 2 łyżki do słoika, przykrywam ręcznikiem papierowym i odstawiam do lodówki.

Kiedy chcę upiec chleb, wyciągam zakwas z lodówki, czekam aż osiągnie temperaturę pokojową, dokarmiam go czyli robię mieszankę z letniej wody i mąki. Taką nową mieszankę odstawiam na ok. 12 godzin i po tym czasie mamy z powrotem aktywny zakwas.

Z tej mieszanki znowu odbieram 2 łyżki i wstawiam do lodówki.

Zakwas im starszy tym lepszy.

Poniżej wypieki z użyciem zakwasu:

chleb na maślance thermomix

Chleb na maślance

thermomix bagietki

Bagietki pszenne na zakwasie

SONY DSC

Chleb na zakwasie ze słonecznikiem i siemieniem lnianym

chleb jeczmienny zakwas

Chleb jęczmienny na zakwasie

DSC_0300

Chleb mieszany na zakwasie

churek thermomix

Churek chleb z Rodos na zakwasie

SONY DSC

Grecki chleb Pan de Horidaki

chleb na zakwasie pszenny

Chleb pszenny na zakwasie

 

 

4 komentarze

  1. Ewa
  2. Patrycja

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock