Składniki:
- mąka żytnia
- woda
Wykonanie:
Do przygotowania zakwasu oprócz wody i mąki potrzebujemy:
- czysty słoik
- drewniana łyżka
Dzień I
Godzina 19.00
- 100 g wody
- 100 g mąki żytniej
W pierwszym dniu mieszamy w słoiku wodę z mąką. Mieszankę mieszamy najlepiej drewnianą łyżką. Woda najlepiej aby miała temperaturę ok 40 stopni.
Po dokładnym wymieszaniu zakwasu przykrywamy ścierką i odstawiamy w miarę ciepłe miejsce. Ważne aby było to miejsce o stałej temperaturze, bez przeciągów.
Dzień II
Godzina 7.00
Mieszamy zakwas drewnianą łyżką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce.
Godzina 19.00
Mieszamy 50 g letniej wody i 50 g mąki żytniej. Mieszankę dolewamy do słoika i dokładnie mieszamy. Słoik przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Dzień III
Godzina 7.00
Na powierzchni zakwasu powinny pojawić się drobne pęcherzyki powietrza i zakwas powinien lekko pracować
Godzina 19.00
Robimy mieszankę z mąki i letniej wody (50 g wody i 50 g mąki żytniej). Przykrywamy ścierką i odstawiamy.
Dzień IV
Godzina 7.00
Zakwas w ciągu nocy urósł na wysokość słoika
Godzina 19.00
Dodajemy ponownie mieszankę letniej wody i mąki. Przykrywamy słoik i odstawiamy.
Rano zakwas można użyć do wypieku chleba.
Ja odbieram z zakwasu 2 łyżki do słoika, przykrywam ręcznikiem papierowym i odstawiam do lodówki.
Kiedy chcę upiec chleb, wyciągam zakwas z lodówki, czekam aż osiągnie temperaturę pokojową, dokarmiam go czyli robię mieszankę z letniej wody i mąki. Taką nową mieszankę odstawiam na ok. 12 godzin i po tym czasie mamy z powrotem aktywny zakwas.
Z tej mieszanki znowu odbieram 2 łyżki i wstawiam do lodówki.
Zakwas im starszy tym lepszy.
Poniżej wypieki z użyciem zakwasu:
Chleb na zakwasie ze słonecznikiem i siemieniem lnianym
Churek chleb z Rodos na zakwasie
Jak dokarmiamy zakwas to odstawiamy go na te 12 godzin do lodówki czy zostawiamy w temperaturze pokojowej ?
temperatura pokojowa. W lodówce go uśpimy.
W dniu 3 mamy zrobić mieszankę mączna, ale czy po prostu dodajemy ja do naszego zaczynu od razu, czy należy zmieszać i dopiero wtedy dolać do zaczynu. Dziękuję
można dodać bezpośrednio do słoika