
Chlebek o niebiańskim kolorze również dobrze smakuje.
- 25 g drożdży
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 100 g puree z dyni
- 450 g mąki pszennej
Wykonanie:
Drożdże, mleko, cukier i jedną łyżkę mąki te składniki umieszczamy w naczyniu Thermomix i mieszamy czas 3 min/temp. 37 stopni/obr.3. Czekamy 15 minut do wyrośnięcia zaczynu a następnie umieszczamy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto – czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał.
Pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia a następnie ponownie wyrabiamy ciasto – czas 1 min/poz. Thermomix/Interwał. W tym czasie musimy sprawdzić czy ciasto jest dobrej konsystencji i łatwo będzie odchodziło od ręki – jeżeli nie dosypujemy trochę mąki.
Następnie wyciągamy ciasto i umieszczamy bo w brytfance. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i w takiej temperaturze pieczemy 10 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 30 min.
Próbuję zrobić ten chleb, ale za mało A mokrych składników, bo ciągle prawie sama mąka mimo dłuższego mieszania…
Odpowiem sobie sama 😉 Trzeba było dać więcej płynu i jeszcze dodałam 2 łyżki oliwy. Inaczej nie było możliwości, żeby przy tej ilości mąki ciasto się choć połączyło ?
Jeżeli Pani widzi, że ciasto potrzebuje mokrych składników to proszę dodać ich więcej. Nieraz tak się zdarza. Są różne mąki więc trzeba obserwować ciasto.