
Składniki na makowiec:
składniki na ciasto:
- 200 g mleka
- 60 g drożdży
- 120 g cukru
- 50 g masła
- 4 żółtka
- 600 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Składniki na masę makową:
- 80 g orzechów włoskich
- 80 g orzechów laskowych
- 80 g migdałów
- 500 g maku
- 350 g mleka
- 100 g rodzynek
- 150 g cukru
- 150 g miodu
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 4 białka
Wykonanie:
Wykonanie ciasta:
Do naczynia Thermomix dać mleko, drożdże i cukier nastawić czas 1min 30 s/temp.37 stopni/obr.1. Dodać masło, żółtka, mąkę, sól i ekstrakt waniliowy i wyrabiamy ciasto czas 2 min/poz. Thermomix/Interwał. Ciasto przełożyć do innego naczynia, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 min.
Przygotowanie masy makowej:
Orzechy i migdały umieszczamy w Thermomix i miksujemy czas 3 s/obr. 6 i przekładamy do innego naczynia. Do Thermomix dajemy połowę porcji maku i miksujemy czas 30 s/obr.10 przekładamy do innego naczynia, z drugą połową robimy tak samo.
Następnie dajemy do Thermomix mak, mleko, rodzynki, cukier i miód gotujemy czas 15 min/temp. 90 stopni/obr.3. Dodajemy orzechy, migdały i aromat migdałowy i mieszamy całość czas 5 s/obr.4 Przekładamy do innego naczynia do ostygnięcia.
Do czystego i suchego naczynia Thermomix dajemy motylek i białka – ubijamy na pianę czas 3 min/obr.3. Pól piany dajemy do masy makowej i dokładnie mieszamy a drugą połówkę zostawiamy do posmarowania ciasta.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i z każdą częścią ciasta robimy tak samo (wychodzą 3 makowce). Na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy ciasto nadając mu kształt prostokąta. Ciasto posmarować pianą z białek, nałożyć masę makową i zwinąć jak roladę.
Makowce wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temp. 190 stopni przez ok 60 minut.
potrzebuje samej masy makowej, czy zamiast białek można dac cos innego?
nie rozumiem jednego w przepisie jest napisane aby zmiksowac polowe porcji maku i nastepnie zrobic to samo z drugo polowa maku w jakim celu rozdzielamy ten mak?
Dlatego, że z taką ilością maku Thermomix sobie nie poradzi i będzie miał trudność ze zmieleniem. Lepiej podzielić na dwie części.
Wszystko super,tylko wychodzi przypalony! Radze zmniejszyc czas pieczenia i temperature