
Do chleba potrzebny jest zakwas. Przepis na zakwas znajdzie się już niedługo na mojej stronie.
Składniki:
- 250 g aktywnego zakwasu żytniego
- 130 g mąki żytniej
- 380 g mąki pszennej
- 250 g maślanki
- 30 g wody
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta pieprzu
- 15 g soli
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dać maślankę, wodę, miód wymieszać i podgrzać czas 2 min/temp. 37 stopni/obr.2. Następnie dajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 5 min/poz. Thermomix/Interwał.
Zostawiamy w naczyniu Thermomix na ok. 30 minut. Następnie ponownie wyrabiamy ok 1 minuty i przekładamy do formy do pieczenia. Zostawiamy na kilka godzin. Następnie rozgrzewamy piekarnik ile możemy czyli ok 240 stopni i pieczemy chleb przez ok 10 minut, następnie zmniejszamy temperwturę do 200 stoni i pieczemy ok 50 minut.
Jeszcze do kompletu przydałby się przepis na zakwas – tak dla początkujących 🙂 – czyli dla mnie 🙂
Robiłam chlebek już 3 razy. Jest rewelacyjny: puszysty, ładnie wyrasta. Piekłam go trochę krócej – około 40min- niż w zaleceniu, gdyż mój piekarnik mocniej grzeje, ma większą moc. Polecam!
chlebek rewelacyjny! Podobnie jak Magdalena- piekę chleb 40min gdyż po 50min był zbytnio spieczony.
Chlebek rewelka smakuje wyśmienicie ja podobnie piekłam krócej już chyba nigdy nie kupie , nie ma jak swój wypiek 🙂
Witam jest to przepis na tm5 czy tm3 ..?
Pozdtawiam
na obydwa modele.
w jakiej blaszce piec ten chlebek – chodzi i o wymiary? bardzo proszę o odp
keksówce
Witam, Proszę o informację dlaczego mój chleb zaraz po włożeniu do piekarnika strasznie sie spiekł/spalił. po 15 min skórka była już mocno brązowa a około 10 minut przed czasem chleb był już czarny ?
Na jakiej funkcji piekła Pani? Na termoobiegu czy góra-dół?