Bułki poznańskie

Print Friendly, PDF & Email

Przepisy Thermomix.

Przepis na wszystkie modele Thermomix.

Składniki na 10 bułek:

  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 180 g wody
  • 120 g mleka
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki soli

dodatkowo:

  • mleko do posmarowania wierzchu bułek
  • sezam do posypania
Bułki poznańskie. Przepisy Thermomix

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlewamy wodę i mleko. Dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki maki (ok.20g)

Mieszamy całość czas 3 min/temp 37/obr.2. Zostawiamy na 15 minut aby drożdże zaczeły pracować.

Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał (Wyrabianie)

Ciasto zostawiamy w naczyniu Thermomix do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Naczynie Thermomix przykrywamy ścierka.

Następnie wyrabiamy ponownie ciasto czas 1 min/Interwał (Wyrabianie).

Blat posypujemy mąka i przekładamy ciasto z naczynia Thermomix.

Ciasto będzie lekko lepkie, dlatego ręce również posypmy maka. Ciasto dzielimy na 10 w miarę równych części i każdy kawałek wyrabiamy formując bułeczki. Bułki kładziemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia.

Bułki zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem bułek do piekarnika na środku bułki robimy nacięcie, smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.

Bułki pieczemy w nagrzanym piekarniku 230 stopni ok 12 minut. Bułki musza nam lekko się przyrumienić.

Dodaj komentarz