Zakwas na żurek przepis
Składniki:
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki kaszy jaglanej
- 2 łyżki kaszy pęczak
- 1/2 szklanki mąki żytniej typ 2000
- 1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 3 ząbki czosnku
- kilka kulek ziela angielskiego
- kilka kulek pieprzu czarnego
- 2 liście laurowe
- ciepła przegotowana woda
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wsypujemy płatki owsiane, kaszę jaglaną i pęczak. Miskujemy czas 30 s/obr.10.
Do czystego dużego słoika dajemy ząbki czosnku, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, wsypujemy zmiksowaną mieszankę kasz i płatków.
Dosypujemy mąkę.
Zalewamy całość ciepłą przegotowaną wodą do 3/4 wysokości słoika. Dokładnie mieszamy tak aby nie było żadnych grudek.
Słoik przykrywamy gazą i zostawiamy na blacie (ja trzymam blisko kuchenki) przez kilka dni. Codziennie mieszamy zakwas.
Zakwas na żurek codziennie mieszamy. Zakwas jest gotowy kiedy nabierze kwaskowatego zapachu. Trwa to od 3 do 5 dni.
Jeżeli mamy w domu aktywny zakwas na chleb możemy do zakwasu na żurek dodać 1 łyżkę. Przyśpieszy to proces fermentacji.
Gotowy zakwas na żurek zużywamy (zostawmy część zakwasu do dalszej „produkcji”) jeżeli nie będziemy używać zakwasu szczelnie go zamykamy i przechowujemy w lodówce.