Zakwas na żurek jak zrobić

Zakwas na żurek jak zrobić
Print Friendly, PDF & Email

Zakwas na żurek przepis

Składniki:

  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki kaszy pęczak
  • 1/2 szklanki mąki żytniej typ 2000
  • 1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • kilka kulek pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe
  • ciepła przegotowana woda
Przepisy Thermomix. Zakwas na żurek.

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wsypujemy płatki owsiane, kaszę jaglaną i pęczak. Miskujemy czas 30 s/obr.10.

Do czystego dużego słoika dajemy ząbki czosnku, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, wsypujemy zmiksowaną mieszankę kasz i płatków.

Dosypujemy mąkę.

Zalewamy całość ciepłą przegotowaną wodą do 3/4 wysokości słoika. Dokładnie mieszamy tak aby nie było żadnych grudek.

Słoik przykrywamy gazą i zostawiamy na blacie (ja trzymam blisko kuchenki) przez kilka dni. Codziennie mieszamy zakwas.

Zakwas na żurek codziennie mieszamy. Zakwas jest gotowy kiedy nabierze kwaskowatego zapachu. Trwa to od 3 do 5 dni.

Jeżeli mamy w domu aktywny zakwas na chleb możemy do zakwasu na żurek dodać 1 łyżkę. Przyśpieszy to proces fermentacji.

Gotowy zakwas na żurek zużywamy (zostawmy część zakwasu do dalszej „produkcji”) jeżeli nie będziemy używać zakwasu szczelnie go zamykamy i przechowujemy w lodówce.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.