Pizza florentyńska



Print Friendly

Składniki:

ciasto na pizzę:

  • 100 g wody
  • 10 g świeżych drożdzy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 g mąki
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli

wierzch pizzy:

  • kulka mozarelli
  • sos pomidorowy z tego przepisu
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 lyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • 4 jajka

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy i podgrzewamy czas 3 min/temp. 37/obr.3. Pozostawiamy na 15 minut.

Dodajemy pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy czas 3 min/Interwał.

Ciasto wyjmujemy z naczynia Thermomix i przekładamy do innego naczynia. Przykrywamy ścierką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Szpinak myjemy i osuszamy. Ząbek czosnku rozdrabniamy. Ser mozarella kroimy w plastry. Do naczynia Thermomix dajemy masło, osuszone liście szpinaku i podsmażamy czas 10 min/temp. 100/obr wsteczne 1. Solimy i doprawiamy pieprzem.

Z ciasta na pizzę formujemy prostokąt. Dajemy sos pomidorowy, plastry mozarelli. Na to kładziemy wystudzony szpinak. Na sam koniec delikatnie wpijamy jajka tak aby żółtko nie wypłyneło.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku. Piekarnik rozgrzewamy razem z blachą na której będzie się piekła pizza do 220 stopni. Kiedy piekarnik się rozgrzeje, wyciągamy blachę i ostrożnie przekładamy pizzę na nią (należy to zrobić na papierze do pieczenia)

Pizzę wkłądamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy ok. 15 minut.

Przepisy Thermomix. Pizza florentyńska.

Przepisy Thermomix. Pizza florentyńska.

Popularne frazy:

  • kuchnia włoska thermomix

Podobne przepisy

Add Comment