Składniki:
- 0,5 kg czerwonej papryki
- 1 duża cebula
- 1 duży ziemniak
- 0,5 litra bulionu
- sól, pieprz, słodka oraz ostra papryka
- oliwa
- śmietana lub jogurt
Wykonanie:
Paprykę umieścić w naczyniu Thermomix i poszatkować czas 10 s/obr.4. Przełożyć do innego naczynia. Następnie robimy to samo z cebulą, szatkujemy czas 10s/obr.4.
Następnie dodajemy oliwę i nastawiamy Thermomix czas 4 min/temp.100 stopni/obr.1. Po tym czasie dodajemy paprykę i ponownie podsmażamy czas 3 min/temp.80 stopni/obr.1.
Zalewamy paprykę i cebulę bulionem, dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka i gotujemy czas 30 min/temp. 100 stopni/obr.1.
Po upływie czasu miksujemy zupę na gładki krem czas 1 min/obr.8. Przyprawiamy do smaku solą, grubo zmielonym pieprzem, papryką oraz dekorujemy łyżką śmietany lub jogurtu.
Niezłe. Dzięki za przepis