Pączki

Print Friendly, PDF & Email

Składniki na pączki:

  • 50 g drożdży
  • 70 g cukru
  • 200 g mleka
  • 80 g margaryny
  • 4 żółtka
  • 500 g mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu

Wykonanie:

Cukier, drożdże, mleko, żółtka i margarynę podgrzać – czas 1 min temp.37 st., obr. poz.5

Dodajemy mąkę i sól, nastawiamy Thermomix – czas 2 min poz. Interwał. Dodać spirytus, wyrabiać – czas 1 min poz. Interwał

Ciasto pozostawiamy w naczyniu aż podwoi swoją objętość, następnie wyjmujemy ciasto z naczynia, i wałkujemy na grubość 1 cm.

Wycinamy krążki i nadziewamy powidłem (najlepiej różanym), zlepić ,uformować kulki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu

Wyłożyć na papierowy ręcznik i posypać cukrem pudrem.

Można także spróbować innego przepisu na pączki – Pączki greckie

1 komentarz

Dodaj komentarz