
Składniki na pączki:
- 50 g drożdży
- 70 g cukru
- 200 g mleka
- 80 g margaryny
- 4 żółtka
- 500 g mąki
- szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu
Wykonanie:
Cukier, drożdże, mleko, żółtka i margarynę podgrzać – czas 1 min temp.37 st., obr. poz.5
Dodajemy mąkę i sól, nastawiamy Thermomix – czas 2 min poz. Interwał. Dodać spirytus, wyrabiać – czas 1 min poz. Interwał
Ciasto pozostawiamy w naczyniu aż podwoi swoją objętość, następnie wyjmujemy ciasto z naczynia, i wałkujemy na grubość 1 cm.
Wycinamy krążki i nadziewamy powidłem (najlepiej różanym), zlepić ,uformować kulki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu
Wyłożyć na papierowy ręcznik i posypać cukrem pudrem.
Można także spróbować innego przepisu na pączki – Pączki greckie
Zrobiłam 🙂
Bardzo smaczne, lecz ciasto wyszło zbyt luźne i dopiero po dodaniu dodatkowej 1,5 szklanki mąki dało się wałkować. Zabrakło mi informacji, że olej nie może być zbyt gorący i pączki błyskawicznie spiekły mi się z wierzchu pozostając w środku surowe. Dosmażyłam je po przestudzeniu oleju i są ok.