Składniki na 2 porcje:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- pół papryczki chilli
- mały bakłażan
- 300 g dyni pokrojonej w kostkę
- 250 ml sosu pomidorowego
- 125 ml wody
- 60 g kaszy jaglanej
- 110 g ugotowanej ciecierzycy
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego zmielonego
- 1,2 łyżeczki kolendry zmielonej
- 1,2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta cynamonu
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wlewamy 2 łyżki oleju i pokrojoną cebulę, czosnek i chilli. Rozgrzewamy olej i podsmażamy czas 8 min/obr. 1/temp. 100 . Kroimy bakłażana i dynie w dużą kostkę.
Dodajemy bakłażana podsmażamy czas 3 min/obroty 1 wsteczne/temp. 100. Dodajemy dynię, kaszę jaglaną,przyprawy łącznie z solą. Zalewamy to sosem pomidorowym i wodą. Gotujemy z nałożoną miarką czas 20 min/obroty 1 wsteczne/temp. 100
Na sam koniec dajemy ugotowaną ciecierzycę. Mieszamy kopystką.
Źródło przepisu: tutaj