Gulasz z dynią, ciecierzycą i kaszą jaglaną

Gulasz z dynią, ciecierzycą i kaszą jaglaną
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na 2 porcje:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pół papryczki chilli
  • mały bakłażan
  • 300 g dyni pokrojonej w kostkę
  • 250 ml sosu pomidorowego
  • 125 ml wody
  • 60 g kaszy jaglanej
  • 110 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego zmielonego
  • 1,2 łyżeczki kolendry zmielonej
  • 1,2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta cynamonu
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlewamy 2 łyżki oleju i pokrojoną cebulę, czosnek i chilli. Rozgrzewamy olej i podsmażamy czas 8 min/obr. 1/temp. 100 . Kroimy bakłażana i dynie w dużą kostkę.

Dodajemy bakłażana podsmażamy czas 3 min/obroty 1 wsteczne/temp. 100. Dodajemy dynię, kaszę jaglaną,przyprawy łącznie z solą. Zalewamy to sosem pomidorowym i wodą. Gotujemy z nałożoną miarką czas 20 min/obroty 1 wsteczne/temp. 100

Na sam koniec dajemy ugotowaną ciecierzycę. Mieszamy kopystką.

gulasz_dyniowy_thermomix

 

Źródło przepisu: tutaj

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.