Składniki na pieczone pączki 15 szt:
- 200 ml mleka
- 1 opakowanie suchych drożdży 7 g
- 90 g cukru
- 1 łyżka masła
- 400 g mąki
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
Mleko z drożdżami mieszamy czas 3 min/temp. 37 stopni/obr. 2. Pozostawiamy na 15 minut. Następnie dajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał.
Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie na stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok 1,5 cm i wycinamy najpierw większe kształty szklanką a w środku np. kieliszkiem robimy mniejszą dziurkę. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok 10-15 minut.
Pączki można polać lukrem lub zanurzyć w roztopionym maśle i posypać cynamonem.
Wczoraj z pewną nieśmiałością odważyłam się zrobić oponki. Na początku wystraszyłam się bo ciasto po wyrobieniu w thermomix jest rzadkie (do wyłozenia go z thermomix-a musiałam użyć sporo mąki). Efekt końcowy zaskoczył mnie niesamowicie. Oponki są pyszne:) Polecam:)
Ja do ciasta dodaję łyżeczkę startej skórki z pomarańczy. Po upieczeniu pączki mają przyjemny, bardzo delikatny zapach pomarańczy a w smaku są o niebo lepsze niż zwykłe 🙂 polecam 🙂
Przepyszne:)