Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 250 g masła
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 łyżki sody oczyszczonej
- 1 łyżka octu
Masa orzechowa:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 3/4 szklanki mleka
- 150 g orzechów włoskich lub mieszanka
Najpierw robimy przygotowania wstępne czyli mielimy w Thermomix orzechy, czas 20 s/obr. 10 i przesypujemy do innego naczynia. To samo robimy z cukrem na masę orzechową.
Następnie zakładamy motylek dajemy 2 białka i ubijamy pianę czas 3 min/obr.3. Przekładamy pianę do innego naczynia i do do Thermomix dajemy mąkę, masło, żółtka i cukier mieszamy czas 1 min/obr.5. Następnie dodajemy sodę, ocet i ubitą pianę – mieszamy ponownie czas 1 min/obr.5.
Na rozgrzaną patelnię do orzeszków (można kupić na allegro) nakładamy kawałki wyrobionego ciasta na kulkę. Kulki te wkładamy w głębienie orzeszkownicy i zamykamy ją. Pieczemy orzeszki na złotobrązowy kolor. Orzeszki pozostawiamy aby wystygły.
Wykonanie masy orzechowej:
Orzechy zalewamy gorącym mlekiem, mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. W naczyniu Thermomix ucieramy masło z cukrem pudrem czas 3 min/poz.4. Następnie nastawiamy Thermomix na 4 min/poz.4 i dodajemy stopniowo orzechy zalane mlekiem. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Gotową masą napełniamy jedną połówkę orzeszka i przykrywamy drugą połówką.