Pannacotta to deser wywodzący sie z północnych Włoch. W tłumaczeniu na język polski panna cotta oznacza gotującą śmietankę. Sposób wykonania tego deseru jest bardzo prosty i bardzo szybki. Najwięcej czasu panna cotta potrzebuje aby z płynnej konsystencji przeobrazić się w aksamintą i aromatyczną, rozpływającą się w ustach piankę. Najlepiej pannacottę wstawić do lodówki na całą noc. Pamiętamy o tym jeżeli chcemy przygotować ją dla przyjaciół.
W ramach współpracy z serwisem Westwing.pl. w dziale „Szczypta smaku” przygotowałam truskawkową pannacottę.
Zobaczcie mój pierwszy wpis 🙂 https://www.westwing.pl/truskawkowa-pannacotta/
Składniki na truskawkową pannacottę:
- 450 g mrożonych truskawek
- 660 g śmietany 30%
- 200 g mleka
- 50 g cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
Składniki na sos:
- 100 g mrożonych truskawek
- 160 g wody
- 20 g cukru
- mała szczypta cynamonu
- 10 g mąki ziemniaczanej
- wiórki kokosowe
Wykonanie przepisu truskawkowa pannacotta:
Truskawki rozmrażamy. Do naczynia Thermomix dajemy truskawki, mleko i cukier. Miksujemy czas 30 s/obr.10. Dodajemy śmietanę i podgrzewamy czas 7 min/temp. 90/obr.2.
Nastawiamy Thermomix na 1 min/temp.90/obr.4, uruchamiamy urządzenie i na kręcącą się masę wsypujemy żelatynę.
Masę truskawkową przecedzamy przez drobne sitko aby odcedzić drobne pestki z truskawek. Truskawkową pannacottę przelewamy do pojemników. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Wykonanie sosu:
Do naczynia Thermomix dajemy wodę, rozmrożone truskawki, cukier i cynamon. Gotujemy czas 15 min/temp.100/obr.3. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 2 łyżkach zimnej wody. Tak rozrobioną masę wlewamy do gotującego się sosu na 5 min przed końcem czasu.
Letnim sosem polewamy schłodzoną pannacottę i posypujemy wiórkami kokosowymi.