Paluszki z serem żółtym, papryką i kminkiem

Paluszki z serem żółtym, papryką i kminkiem
Print Friendly, PDF & Email

Idealne do barszczyku czerwonego jak również paluszki można chrupać same jako przekąska. Ja w przepisie wykorzystuję jako posypkę ser żółty, paprykę i kminek, jednak wszystko zależy od smaku. Można posypać tym co się lubi.

  • 300 g maki
  • 150 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki gęstej śmietany
  • ser żółty
  • sól, ostra papryka w proszku, kminek
  • 1 jajo

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto czyli mąkę, margarynę, żółtka, śmietanę oraz łyżeczkę soli wkładamy do naczynia miksującego i miksujemy 40s./ obr.5- 6.

Następnie nastawiamy na wyrabianie ciasta 2 min/poz. Thermomix/obr. Interwał.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Można wieczorem zrobić ciasto a rano zrobić paluszki.

Po tym czasie wyciągamy schłodzone ciasto, rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek i wycinamy paluszki. Następnie każdy paluszek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem, serem zółtym i papryką.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni ok 15 minut (tak aby paluszki były rumiane)

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.