Idealne do barszczyku czerwonego jak również paluszki można chrupać same jako przekąska. Ja w przepisie wykorzystuję jako posypkę ser żółty, paprykę i kminek, jednak wszystko zależy od smaku. Można posypać tym co się lubi.
- 300 g maki
- 150 g margaryny
- 2 żółtka
- 0,5 szklanki gęstej śmietany
- ser żółty
- sól, ostra papryka w proszku, kminek
- 1 jajo
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto czyli mąkę, margarynę, żółtka, śmietanę oraz łyżeczkę soli wkładamy do naczynia miksującego i miksujemy 40s./ obr.5- 6.
Następnie nastawiamy na wyrabianie ciasta 2 min/poz. Thermomix/obr. Interwał.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Można wieczorem zrobić ciasto a rano zrobić paluszki.
Po tym czasie wyciągamy schłodzone ciasto, rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek i wycinamy paluszki. Następnie każdy paluszek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem, serem zółtym i papryką.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni ok 15 minut (tak aby paluszki były rumiane)