Kakaowa rolada z bitą śmietaną i wiśniami

Kakaowa rolada z bitą śmietaną i wiśniami

Składniki:

ciasto:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka oleju

krem:

  • 200 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 op. śmietan-fix

dodatkowo:

  • wiśnie bez pestek z zalewy

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix zakładamy motylek. Dajemy same białka i cukier. Ubijamy czas 4 min/obr.4. Następnie nastawiamy Thermomix na czas 1 min/obr.3 i dodajemy żółtka. Następnie nastawiamy czas 1 min/obr.1 i wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej.

Masę wlewamy na blachę, która jest na wyposażeniu piekarnika. Blachę uprzednio wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy na nagrzanym piekarniku 180 stopni ok. 15 minut. Biszkopt wykładamy na ściereczkę i zwijamy w rulon. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Do czystego naczynia Thermomix zakładamy motylek wlewamy śmietanę – jak ubić śmietanę w Thermomix czas 4 min/obr.4 (ale musimy obserwować aby nie powstało nam masło). Następnie dodajemy serek mascarpone mieszamy czas 30 s/obr.3. Dodajemy śmietan fix i ponownie miksujemy czas 1 min/obr.3.

Biszkopt rozwijamy, smarujemy masą śmietanową ok.2/3 powierzchni. Na środek dajemy wiśnie odsączone z syropu. Roladę zawijamy i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc.

rolada_czekoladowa

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.