Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 120 g migdałów
- 60 g masła
- 2 żółtka ugotowane na twardo
- 1 surowe żółtko
- 4 łyżki gęstej śmietany
Składniki na wierzch mazurka:
- 120 g masła
- 120 g cukru pudru
- 4-5 łyżek gęstego soku malinowego
- 2 łyżki gęstej śmietany
dodatkowo:
- dżem malinowy
- płatki migdałowe
- mrożone całe maliny (ja nie miałam bo małe stworki mi wyjadły zanim się zorientowałam było puste pudełko)
- jadalne płatki kwiatów
Wykonanie:
Migdały zalewamy wrzątkiem i po ok. 10 minutach obieramy je ze skórki. Migdały dajemy do naczynia Thermomix i miksujemy czas 30s/obr.10. Przesypujemy do innego pojemnika. Do naczynia Thermomix dajemy mąkę z masłem i miksujemy czas 15 s/obr.6. Dodajemy zmielone migdały, ugotowane żółtka, surowe żółtko i cukier. Mieszamy czas 1 min/obr.4-5. W czasie miksowania dodajemy po łyżce śmietany. Śmietanę dodajemy do czasu jak ciasto będzie zbite i będzie można z niego uformować zwartą kulę. Wyrobione ciasto odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Następnie ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na 2 takie same placki. Pieczemy ok 20 minut w nagrzanym piekarniku do 170 stopni.
Przestudzone placek smarujemy dżemem malinowym i przykładamy drugim plackiem.
Wykonanie masy:
Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i dajemy wszystkie składniki na masę czyli masło, cukier, sok malinowy i śmietanę. Miksujemy czas 1 min/obr.4
Masą smarujemy wierzch mazurka. Dekorujemy wg uznania np. płatkami migdałowymi, mrożonymi całymi malinami.