Dżem brzoskwiniowy

Print Friendly, PDF & Email

W tym roku znajomy obdarował nas 2 skrzynkami brzoskwiń:) Z jednej skrzynki zrobiłam brzoskwinie w syropie a druga skrzynka przeznaczona została na konfitury. Zamiast cukru żelującego użyłam pektyny.

Składniki na dżem brzoskwiniowy:

  • 1000 g brzoskwiń
  • 1łyżeczka soku z cytryny
  • 50 g pektyny jabłkowej
  • 300 g cukru

Wykonanie:

Umyte i wydrążone z pestek brzoskwinie umieszczamy w naczyniu Thermomix i rozdrabniamy czas 15 s/obr. 5

Następnie gotujemy czas 10 min/temp 100 stopni/obr.2

Dodajemy sok z cytryny i pektynę jabłkową miksujemy czas 5 s/obr 3. i gotujemy 2 min/temperatura 100 stopni/obr.2

Dodajemy cukier i miksujemy 10 s/obr.4 i znowu gotujemy 5 min/temp. 100 stopni/obr. 2

Tak przygotowany dżem wlewamy do umytych i wyparzonych słoików, natychmiast zakręcamy i obracamy do góry dnem. PRzechowujemy w chłodnym miejscu.

 

3 komentarze

  1. Aneta
    • admin
  2. Gosia

Dodaj komentarz