W tym roku znajomy obdarował nas 2 skrzynkami brzoskwiń:) Z jednej skrzynki zrobiłam brzoskwinie w syropie a druga skrzynka przeznaczona została na konfitury. Zamiast cukru żelującego użyłam pektyny.
Składniki na dżem brzoskwiniowy:
- 1000 g brzoskwiń
- 1łyżeczka soku z cytryny
- 50 g pektyny jabłkowej
- 300 g cukru
Wykonanie:
Umyte i wydrążone z pestek brzoskwinie umieszczamy w naczyniu Thermomix i rozdrabniamy czas 15 s/obr. 5
Następnie gotujemy czas 10 min/temp 100 stopni/obr.2
Dodajemy sok z cytryny i pektynę jabłkową miksujemy czas 5 s/obr 3. i gotujemy 2 min/temperatura 100 stopni/obr.2
Dodajemy cukier i miksujemy 10 s/obr.4 i znowu gotujemy 5 min/temp. 100 stopni/obr. 2
Tak przygotowany dżem wlewamy do umytych i wyparzonych słoików, natychmiast zakręcamy i obracamy do góry dnem. PRzechowujemy w chłodnym miejscu.
co daje się zamiast pektyny i w jakich proporcjach na 1 kg owoców?
można dać wszystkiego rodzaju cukry żelujące w ilości napisanej na opakowaniu. Można też dać agar agar.
Dałam 50g pektyny i dżem wyszedł o wiele za sztywny, natomiast gdy dodałam 25g pektyny – wyszedł idealny – do smarowania a nie do krojenia tasakiem 😉
1000g brzoskwini to juz po obraniu i wyspestkowaniu?
tak
Czy słoiki trzeba zagotować żeby przetrwały do zimy?