Sos idealny na świeżo do makaronu lub do zrobienia większej ilości do słoików.
Składniki:
- 1000 g pomidorów
- 2 duże papryki
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka suszonej lub kilka liści bazylii
- sól
Wykonanie:
Pokrojone pomidory, paprykę, cebulę i czosnek umieszczamy w naczyniu Thermomix i gotujemy czas 30 min/Varoma/obroty wsteczne 1. Zamiast miarki na pokrywę Thermomix dajemy koszyczek. Po 30 minutach dodajemy pieprz, sól, bazylię i zioła prowansalskie i miksujemy na gładką masę czas 1 min/obr.9.
Gorący sos przelewamy do słoiczków, zakręcamy. (ja dla pewności pasteryzuje słoiki ok 10 min)
Sos pomidorowy z papryką właśnie zrobiłam-jest doskonały. Dziękuję bardzo. Jutro zakupy i robię duuuuuuuużo, bo lubimy włoskie jedzonko.
Cieszę się bardzo.
Sos doskonały 🙂 Takiego szukałam
Super połączenie, też takie robię 🙂 Ja już nie pasteryzuję dodatkowo, do wiosny słoiki dobrze się trzymają 🙂 Pozdrawiam