Składniki na orzechowe ciasteczka:
- 250 g ziaren pszenicy
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 130 g obranych orzechów laskowych
- 130 g masła
- 130 g nutelli
Wykonanie:
Ziarna pszenicy umieszczamy w naczyniu Thermomix i przerabiamy na mąkę czas 30 s/obr.10. Tak zrobioną mąkę przesypujemy do innego naczynia i dodajemy proszek do pieczenia, sodę i sól. Orzechy laskowe podpiekamy lekko w piekarniku (15 min temp 150 stopni) obieramy ze skórki i przekładamy do naczynia Thermomix rozdrabniamy czas 20 s/obr 4-5 i przesypujemy do osobnego naczynia.
Do naczynia Thermomix dajemy masło i nutellę i ucieramy na gładką masę czas 5 min/obr.4 – po ok 2 minutach dodajemy stopniowo cukier i wbijamy całe jajko. Następnie dosypujemy mąkę i ucieramy ciasto na jednolita masę czas 3 min/obr 4-5.
Na sam koniec dajemy orzechy i na wstecznych obrotach mieszamy czas 2 min/poz. obroty wsteczne/obr.4
Formujemy kulki i umieszczamy na blaszce. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. Bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika pozostawić do wystudzenia i przełożyć do szczelnego pojemnika.