Składniki:
- 40 g kaszy jaglanej
- 400 g mleka
- 1 łyżeczka masła
- pół laski wanilii
- maliny mrożone lub świeże
- mus malinowy
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy kaszę jaglaną i miksujemy czas 1 min/obr.10. Zalewamy mlekiem, dodajemy ziarenka wanilii i gotujemy czas 10 min/100 stopni/obr.2. Pod koniec gotowania dodajemy masło.
Do salaterki dajemy maliny, zalewamy budyniem i polewamy słodkim musem z malin przepis na mus tutaj
W przepisie nie dodałam cukru ponieważ mus z malin jest bardzo słodki. Jeżeli chcemy zrobić sam budyń bez malin to proszę dodać cukier lub miód do smaku!!!
Niestety mnie wyszedł za rzadki – może dlatego, że nie zmieliłam dokładnie kaszy ponieważ chciałam uniknąć goryczki i przelałam wrzątkiem… następnym razem spróbuję bez tej procedury, ale chciałam zapytać: czy Tobie udaje się uniknąć tego specyficznego posmaku?
Ja podprażam zawsze kasze – w Thermomix lub na patelni.
Jak uprażyć kaszę jaglaną w TM? Proszę o radę. Pozdrawiam, Kasia
Tak! Ja właśnie zrobiłam dziś rano kaszę wg Twojego przepisu (z jabłuszkiem) i wyszła idealnie! Dzięki wielkie.
A w budyniu popracuję nad proporcjami jeszcze 🙂
Ja zrobiłam z dodatkiem kakao i świeżymi kawałkami pomarańczy bez malin i masła. Wyszło przepyszne! Bardzo zdrowa alternatywa budyniu.
Mi tez raz wyszlo za rzadkie. A co najgorsze, przywiera mi mleko do dna tm i musze dosc mocno go szorowac :-/
Niestety wyszło bardzo rzadkie 🙁