Składniki:
- 10 przepiórczych jajek
- 10 pomidorków koktajlowych
- 200 g szynki konserwowej
- puszka zielonego groszku
- natka pietruszki
- 6 łyżeczek żelatyny
- 4 szklanki wody
- 2 łyżki domowego bulionu drobiowego
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wlewamy wodę i 2 łyżki domowego bulionu. Gotujemy czas 9 min/obr.2/temp.100. Następnie ustawiamy Thermomix na 1 min/obr. 1. Wsypujemy żelatynę i miksujemy obr. 7.
Na dnie miseczek dajemy przekrojone na pół jajka, pomidorki oraz natkę pietruszki. Zalewamy bulionem i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Następnie na wierzch dajemy groszek i pokrojoną w kostkę szynkę, zalewamy do przykrycia składników. Odstawiamy do całkowitego stężenia.