Składniki:
- 500 g dyni
- 1 pomarańcza
- sok z pół cytryny
- 1 łyżka skórki pomarańczowej
- pół łyżeczki imbiru
- 150 g cukru
Pomarańczę obieramy ze skórki (bardzo dokładnie usuwamy biały miąższ aby konfitura nie nabrała nam gorzkiego smaku) i sparzamy skórki. Następnie umieszczamy w naczyniu Thermomix i miksujemy czas 30 s/obr.10. Przekładamy do innego naczynia.
Następnie dajemy pokrojona w kawałki dynię, pomarańczę i sok z cytryny i miksujemy czas 1 min/obr.6. Następnie dajemy pozostałe składniki oprócz skórki pomarańczowej i gotujemy czas 20 min/temp. 100 stopni/obroty.3. Następnie dajemy skórkę z pomarańczy i gotujemy jeszcze 5 min. Następnie miksujemy do żądanej konsystencji – ja zmiksowałam na kremowo więc konfitura ma aksamitną konsystencję. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków.