Konfitura z dyni, skórką pomarańczową i imbirem

Konfitura z dyni, skórką pomarańczową i imbirem
Print Friendly, PDF & Email

 

Składniki:

  • 500 g dyni
  • 1 pomarańcza
  • sok z pół cytryny
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • pół łyżeczki imbiru
  • 150 g cukru

Pomarańczę obieramy ze skórki (bardzo dokładnie usuwamy biały miąższ aby konfitura nie nabrała nam gorzkiego smaku) i sparzamy skórki. Następnie umieszczamy w naczyniu Thermomix i miksujemy czas 30 s/obr.10. Przekładamy do innego naczynia.

Następnie dajemy pokrojona w kawałki dynię, pomarańczę i sok z cytryny i miksujemy czas 1 min/obr.6.  Następnie dajemy pozostałe składniki oprócz skórki pomarańczowej i gotujemy czas 20 min/temp. 100 stopni/obroty.3. Następnie dajemy skórkę z pomarańczy i gotujemy jeszcze 5 min. Następnie miksujemy do żądanej konsystencji – ja zmiksowałam na kremowo więc konfitura ma aksamitną konsystencję. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.