Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 150 g margaryny
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg sera twarogowego w wiaderku
- 300 g cukru
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 120 ml oliwy
- 1 cukier waniliowy
- 500 ml mleka
- 2 budynie waniliowe
Wykonanie:
Wkładamy wszystkie składniki na ciasto do naczynia i mieszamy czas 1 min/ poz.3. Ciasto wylepić na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
Następnie wkładamy do czystego naczynia cukier, jajka, żółtka i cukier waniliowy i mieszamy czas 30s/ poz.3-4. Budynie wymieszać z mlekiem w misce osobno. Nastepnie przy włączonym urządzeniu na poz.3-4 wlać oliwę, dodawać ser i wlać wymieszane budynie z mlekiem – ogólny czas 2-3 minuty. Masa jest dość rzadka.
Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temp. 170 stopni na 60 minut.
Pod koniec pieczenia przygotowywujemy pianę na wierzch serowca – cztery białka, które nam zostały wkładamy do naczynia, zakładamy motylek i ubijamy – czas 3 min/obr poz.4. Po 2 minutach ubijania wsypać 4 łyżeczki cukru i łyżkę mąki ziemniaczanej.
Po godzinie pieczenia sernik wyjąć z piekarnika i posmarować go pianą i piec ponownie przez 15 minut w temperaturze 160 stopni.
A czy ja mam te budynie gotować z mlekiem ?
Wg przepisu – czyli wymieszać budynie z mlekiem w osobnym naczyniu i wlać do Thermomix i gotować. Proszę sprawdzić przepis.
Za dużo cukru w przepisie, dodałam 200 zamiast 300 i dalej bardzo słodki. Mniej cukru i wyjdzie pyszny sernik