Sernik

Sernik

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 150 g margaryny
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera twarogowego w wiaderku
  • 300 g cukru
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 120 ml oliwy
  • 1 cukier waniliowy
  • 500 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe

Wykonanie:

Wkładamy  wszystkie składniki na ciasto do naczynia i mieszamy czas 1 min/ poz.3. Ciasto wylepić na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.

Następnie wkładamy do czystego naczynia cukier, jajka, żółtka i cukier waniliowy i mieszamy czas 30s/ poz.3-4. Budynie wymieszać z mlekiem w misce osobno. Nastepnie przy włączonym urządzeniu na poz.3-4 wlać oliwę, dodawać ser i wlać wymieszane budynie z mlekiem – ogólny czas 2-3 minuty. Masa jest dość rzadka.

Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temp. 170 stopni na 60 minut.

Pod koniec pieczenia przygotowywujemy pianę na wierzch serowca – cztery białka, które nam zostały wkładamy do naczynia, zakładamy motylek i ubijamy  – czas 3 min/obr poz.4. Po 2 minutach ubijania wsypać 4 łyżeczki cukru i łyżkę mąki ziemniaczanej.

Po godzinie pieczenia sernik wyjąć z piekarnika i posmarować go pianą  i piec ponownie przez 15 minut w temperaturze 160 stopni.

3 komentarze

  1. Daga
    • admin
  2. Paulina

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock