
Składniki na chleb orkiszowo-żytni:
- 350 g ziaren orkiszu
- 150 g żyta
- 350 g ciepłej wody
- 1 łyżka miodu
- 40 g drożdży świeżych
- 40 g octu
- 90 g nasion sezamu
- 50 g nasion dyni
- 90 g siemienia lnianego
- 2 łyżeczki soli
- do natarcia foremki masło i do posypania płatki owsiane.
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy 250 g nasion orkiszu i mielimy na make czas 1 min/obr.10. Przesypujemy do innego naczynia. Wsypujemy pozostałą część nasion orkiszu i dajemy również nasiona żyta i podobnie mielimy na mąkę i dosypujemy do naczynia.
Następnie do czystego naczynia Thermomix dajemy wodę, drożdże i miód i mieszamy czas 5 s/obr.3. Dodajemy zmielony orkisz i żyto, sól, ocet, ziarna sezamu, dyni i siemienia i wyrabiamy ciasto czas 4 min/poz. Thermomix/Interwał.
Brytfankę smarujemy masłem posypujemy płatkami owsianymi i dajemy ciasto. Po wierzchu również sypiemy płatkami owsianymi.
Postawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godziny
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do tem. 220 stopni i w takiej temperaturze pieczemy chlebek przez 40 minut.