Babka czekoladowa

Babka czekoladowa

Składniki:

  • 200 g masła
  • 170 g cukru
  • 20 g kakao
  • 1/3 szklanki wody
  • 3 łyżki oleju
  • 5 jajek
  • 340 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 g cukru waniliowego
  • garść rodzynek
  • pół filiżanki wiśniówki

Wykonanie:

W przeddzień pieczenia rodzynki zamaczamy w wiśniówce.

Do naczynia Thermomix dajemy masło, cukier i kakao. Rozpuszczamy czas 5 min/temp. 60/obr.3. Dolewamy wodę z olejem i ponownie podgrzewamy czas 3 min/temp. 80 stopni/obr.3. Studzimy masę. Dodajemy żółtka, mąkę, proszek oraz cukier waniliowy i mieszamy czas 30 s/obr.3  W drugim naczyniu ubijamy pianę. Ciasto z Thermomix powoli przelewamy do piany z białek, dodajemy odsączone z wiśniówki rodzynki. Mieszamy na jednolitą masę. Przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach.

babka_czekoladowa1

 

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock