Składniki:
- 200 g masła
- 170 g cukru
- 20 g kakao
- 1/3 szklanki wody
- 3 łyżki oleju
- 5 jajek
- 340 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 15 g cukru waniliowego
- garść rodzynek
- pół filiżanki wiśniówki
Wykonanie:
W przeddzień pieczenia rodzynki zamaczamy w wiśniówce.
Do naczynia Thermomix dajemy masło, cukier i kakao. Rozpuszczamy czas 5 min/temp. 60/obr.3. Dolewamy wodę z olejem i ponownie podgrzewamy czas 3 min/temp. 80 stopni/obr.3. Studzimy masę. Dodajemy żółtka, mąkę, proszek oraz cukier waniliowy i mieszamy czas 30 s/obr.3 W drugim naczyniu ubijamy pianę. Ciasto z Thermomix powoli przelewamy do piany z białek, dodajemy odsączone z wiśniówki rodzynki. Mieszamy na jednolitą masę. Przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach.