Składniki:
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 1 1/2 miarki mleka
- 40 g cukru
- 5 g cukru waniliowego
- 50 g świeżych drożdży
- 250 g mąki pszennej
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka soli
- rodzynki
Wykonanie:
Do naczynia włożyć jajko całe, 2 żółtka, masło, mleko, cukier i cukier waniliowy. Całość wymieszać – nastawić Thermomix 1,5 minuty/tem. 50 stopni/obr. 5.
Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto za pomocą Thermomix – czas 3 min/obr. Interwał.
Następnie zostawiamy ciasto w naczyniu do wyrośnięcia na ok 20 minut.
Kiedy ciasto wyrośnie, formujemy małe bułeczki i utykamy do nich rodzynki (lepsze są wcześniej namoczone w wodzie). Pozostawiamy ok 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Bułeczki możemy z wierzchu posmarować białkiem, które nam zostało.
Bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni – 15 – 20 minut.