Składniki:
- 1 kg mąki
- 1,5 szkl. mleka
- 150 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 70 g drożdzy
- 7 łyżek cukru
- sól
- marmolada
Odlewamy pół szklanki mleka, dajmy drożdże i cukier, kilka łyżek mąki i robimy tzw. zaczyn. Nastawiamy Thermomix czas 3 min/temp 37 stopni/obr.3 Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut.
Następnie dodajemy pozostałe składniki z wyjątkiem marmolady i mieszamy ciasto czas 5 min/poz. Thermomix/Interwał. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Teraz należy rozwałkować ciasto w koło, pociąć w trójkąty. Nałożyć marmoladę, zawinąć w rogalik, odstawić na ok 15 minut do wyrośnięcia i upiec na złoty kolor w temp 200 stopni. Piekarnik powinien być nagrzany.
Wyszły przeeeeepyszne!!!
Rogaliki tego typu są na pewno przepyszne. Sama robię podobne. Dodaje też mak, orzechy czy posypkę sezamową. Na pewno też wykorzystam ten przepis. Sama robiłam na razie takie ale warto czasami wprowadzać zmiany i spróbować czegoś nowego. Dziękuję Ci za przepis i czekam na kolejne.
Rogaliki same wychodzą ! Zrobiłam z jabłkami i na specjalne życzenie syna z kremem czekoladowo- orzechowym . Polecam ! Sylwia
Są przeeeeeepyszne. ?
z porcji wychodzi dużo rogalików, połowę zrobiłam z powidłami i połowę z jabłkami i cynamonem, wyszły bardzo smaczne, na nastepny dzień resztę podgrzałam w piekarniku