Baton musli

Print Friendly, PDF & Email

– 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (500 g)
– 250 g górskich płatków owsianych
– 50 g suszonej żurawiny
– 50 g rodzynek
– 75 g wiórków kokosowych
– 125 g mieszanki nasion (słonecznik, dynia, sezam, siemię lniane)
– 125 g niesolonych fistaszków

Sposób wykonania:

Zakładam motylek i podgrzewam mleko 5 min/obr.2 Suche składniki mieszam w osobnym naczyniu i tak przygotowana mieszanke wsypuje do ciepłego mleka.  Nastawiam30s/odr.2 i przy pomocy kopystki dokładnie mieszam suchą masę z mlekiem.

Tak przygotowaną masę przekładam na formę do pieczenia (formę wykładam papierem do pieczenia).

Piekę ok 1 godziny w temperaturze 130 stopni, po wyciągnięciu z piekarnika czekam ok 15-20 minut i wtedy z masy kroje batony. Przeciętnie wychodzi ok 20 batonów.

Daję to dzieciom na drugie śniadanie lub podwieczorek a samo często jem taki baton na śniadanie.

One Response

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.