– 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (500 g)
– 250 g górskich płatków owsianych
– 50 g suszonej żurawiny
– 50 g rodzynek
– 75 g wiórków kokosowych
– 125 g mieszanki nasion (słonecznik, dynia, sezam, siemię lniane)
– 125 g niesolonych fistaszków
Sposób wykonania:
Zakładam motylek i podgrzewam mleko 5 min/obr.2 Suche składniki mieszam w osobnym naczyniu i tak przygotowana mieszanke wsypuje do ciepłego mleka. Nastawiam30s/odr.2 i przy pomocy kopystki dokładnie mieszam suchą masę z mlekiem.
Tak przygotowaną masę przekładam na formę do pieczenia (formę wykładam papierem do pieczenia).
Piekę ok 1 godziny w temperaturze 130 stopni, po wyciągnięciu z piekarnika czekam ok 15-20 minut i wtedy z masy kroje batony. Przeciętnie wychodzi ok 20 batonów.
Daję to dzieciom na drugie śniadanie lub podwieczorek a samo często jem taki baton na śniadanie.
Bardzo apetyczne:)