Składniki:
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 1 1/2 miarki mleka
- 40 g cukru
- 5 g cukru waniliowego
- 50 g świeżych drożdży
- 250 g mąki pszennej
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka soli
- jabłka
- cynamon
Wykonanie:
Do naczynia włożyć jajko całe, 2 żółtka (białkami można posmarować wierzch sakiewek), masło, mleko, cukier i cukier waniliowy. Całość wymieszać – nastawić Thermomix 1,5 minuty/tem. 50 stopni/obr. 5.
Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto za pomocą Thermomix – czas 3 min/obr. Interwał.
Następnie zostawiamy ciasto w naczyniu do wyrośnięcia na ok 20 minut. Między czasie obieramy jabłka i kroimy je w dużą kostkę.
Kiedy ciasto wyrośnie przekładamy na stolnicę i wałkujemy na cienki placek (ciasto należy podzielić na 3 lub 4 części), następnie kroimy w kwadraty. Wielkość kwadratów uzależniona jest jakiej wielkości chcemy mieć sakiewki.
Na tak wycięty kwadrat ciasta dajemy kawałek jabłka obtoczony w cynamonie i sklejamy wszystkie końce tak aby powstał kształt sakiewki.
Przygotowane sakiewki pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni – 10-15 minut.
Sakiewki można na drugi dzień podgrzać w piekarniku.