Składniki:
- 300 g wody
- 15 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 300 g mąki pszennej
- 100 g zmielonego żyta lub mąki żytniej razowej
- 1 łyżeczka soli
- jajko do posmarowania chleba
- sezam do posypania
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy wodę, drożdże i cukier. Mieszamy i podgrzewamy czas 2 min./temp. 37 stopni/obr. 2. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 4 min/poz. Thermomix/Interwał.
Pozostawiamy w naczyniu Thermomix do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie ciasto przekładamy do koszyczka do wyrastania i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Przed włożeniem chleba do piekarnika smarujemy chleb jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok 35-40 minut.
Dziękuje za przepis!!! Chleb wyszedł suuuper, wszystkim smakuje!!! Dodałam słonecznik, siemię lniane i na wierzch posypałam dynią 🙂
Bardzo się ciesze:)
Ciasto wychodzi bardzo lepiace, takie ma byc, czy trzeba dodac wiecej maki? 🙂 ciasto ciezko bylo wyjac z thermomixu i zamiast koszyczka, uzylam metalowego durszlaka, mysle ze nastepnym razem wysparuje go olejem zeby ciasto latwiej odeszlo. Generalnie przepis super, chlebek wyszedl bardzo pyszny, ale zastanawiam sie, czy ciasto ma byc takie lepiace? 🙂 pozdrawiam
Pychota. Chleb smaczny zdrowy i bez chemii tak jak sklepowe. Dodaje nasiona czarniuszki i słonecznika.