Chleb pszenno żytni

Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 300 g wody
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g zmielonego żyta lub mąki żytniej razowej
  • 1 łyżeczka soli
  • jajko do posmarowania chleba
  • sezam do posypania

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy wodę, drożdże i cukier. Mieszamy i podgrzewamy czas 2 min./temp. 37 stopni/obr. 2. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 4 min/poz. Thermomix/Interwał.

Pozostawiamy w naczyniu Thermomix do wyrośnięcia na 1 godzinę.  Następnie ciasto przekładamy do koszyczka do wyrastania i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Przed włożeniem chleba do piekarnika smarujemy chleb jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok 35-40 minut.

chleb thermomix

chleb pszenny thermomix

3 komentarze

  1. Ewelina
  2. Maria

Dodaj komentarz