
Składniki na 8 bułek
- 225 g mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- 25 g drożdży
- 100 g roztopionego i wystudzonego masła
- 3 łyżki ciepłego mleka
- 2 jajka
- 50 g suszonych pomidorów
Wykonanie
Pomidory umieszczamy w naczyniu Thermomix i miksujemy czas 20 s/obr. 4-5. Przekładamy pomidory do innego naczynia a do czystego naczynia Thermomix umieszczamy wszystkie pozostałe składniki (bez pomidorów!) Wyrabiamy ciasto czas 5 min/poz. Thermomix/Interwał. Zostawiamy ciasto w naczyniu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto czas 5 min/poz. Thermomix/Interwał. Po ok 3 minutach wyrabiania ciasta dodajemy stopniowo pomidory. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 8 części i formujemy bułeczki. Bułeczki umieszczamy na blaszce i dajemy do rozgrzanego piekarnika do 230 stopni. Pieczemy ok 15 minut do zarumienia się bułek.
Bułki są bardzo aromatyczne i można jej jeść nawet z samym masłem.
Zrobiłam te bułki z mąka orkiszową. Uzyłam pomidorów w oliwie i to był błąd, bo ciasto zrobiło się rzadkie. Musiałam dodać więcej mąki. Mimo to bułeczki wyszły wspaniałe, rzeczywiście bardzo aromatyczne i delikatne. Dodałam tez sporo świeżego rozmarynu. Pycha!