Składniki na szarlotkę:
- 2,5 szkl maki
- niepełna szklanka cukru
- 3/4 margaryny
- 3 jajka (zóltka do ciasta, białka ubijamy)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki jogurtu lub śmietany
- 1.5 kg jabłek(najlepsze szare renety lub antonówki)
Wykonanie:
Jabłka szatkujemy 15 sekund/obr. 4, przekładamy do innego naczynia i posypujemy cukrem. Następnie do Thermomix dajemy margarynę i cukier, nastawiamy Thermomix na 30 sekund/obr. 7. Nastęnie dodajemy pozostałe składniki pamiętając aby dać same żółtka. Nastawiamy na wyrabianie ciasta – 3 minuty/poz Thermomix/kłos.
Między czasie ubijamy ręcznie pianę z białek. Wyrobione ciasto przekładamy na stolnice i dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i cienki placek i przekładamy na brytfankę. Następnie na ciasto dajemy ubita pianę z białek, oraz wyciśnięte z soku jabłka. Można posypać cynamonem. Na sam wierz nakładamy druga część rozwałkowanego ciasta.
Pieczmy ok 50 min w 180 stopniach.