Szarlotka

Print Friendly, PDF & Email

Składniki na szarlotkę:

  • 2,5 szkl maki
  • niepełna szklanka cukru
  • 3/4 margaryny
  • 3 jajka (zóltka do ciasta, białka ubijamy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki jogurtu lub śmietany
  • 1.5 kg jabłek(najlepsze szare renety lub antonówki)

Wykonanie:

Jabłka szatkujemy 15 sekund/obr. 4, przekładamy do innego naczynia i posypujemy cukrem. Następnie do Thermomix dajemy margarynę i cukier, nastawiamy Thermomix na 30 sekund/obr. 7. Nastęnie dodajemy pozostałe składniki pamiętając aby dać same żółtka. Nastawiamy na wyrabianie ciasta – 3 minuty/poz Thermomix/kłos.

Między czasie ubijamy ręcznie pianę z białek. Wyrobione ciasto przekładamy na stolnice i dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i cienki placek i przekładamy na brytfankę. Następnie na ciasto dajemy ubita pianę z białek, oraz wyciśnięte z soku jabłka. Można posypać cynamonem. Na sam wierz nakładamy druga część rozwałkowanego ciasta.

Pieczmy ok 50 min w 180 stopniach.

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.