Szarlotka

Składniki na szarlotkę:

  • 2,5 szkl maki
  • niepełna szklanka cukru
  • 3/4 margaryny
  • 3 jajka (zóltka do ciasta, białka ubijamy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki jogurtu lub śmietany
  • 1.5 kg jabłek(najlepsze szare renety lub antonówki)

Wykonanie:

Jabłka szatkujemy 15 sekund/obr. 4, przekładamy do innego naczynia i posypujemy cukrem. Następnie do Thermomix dajemy margarynę i cukier, nastawiamy Thermomix na 30 sekund/obr. 7. Nastęnie dodajemy pozostałe składniki pamiętając aby dać same żółtka. Nastawiamy na wyrabianie ciasta – 3 minuty/poz Thermomix/kłos.

Między czasie ubijamy ręcznie pianę z białek. Wyrobione ciasto przekładamy na stolnice i dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i cienki placek i przekładamy na brytfankę. Następnie na ciasto dajemy ubita pianę z białek, oraz wyciśnięte z soku jabłka. Można posypać cynamonem. Na sam wierz nakładamy druga część rozwałkowanego ciasta.

Pieczmy ok 50 min w 180 stopniach.

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO