Składniki na sos z cukinii:
- 1 kg cukinii
- 250 g papryki
- 400 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- po pół łyżeczki pieprzu, papryki słodkiej, bazylii i curry
- sól do smaku
Wykonanie:
Każdy ze składników: cukinia, papryka, cebula osobno poszatkować w Thermomix czas 20s/obr 5.
Przełożyć do osobnych naczyń, posolić i odstawić na godzinę aby warzywa puściły sok. Następnie delikatnie odcisnąć sok i wszystkie warzywa już razem umieścić w Thermomix (sok zostawić i jeżeli w czasie gotowania widzimy, że jest go mało dolewamy odpowiednią ilość. Gotować czas 30 min/temp. Varoma/obr.2. Po tym czasie dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze 5 min. Jeżeli chcemy mieć idealnie aksamitny sos miksujemy jeszcze na obrotach 10.
Gorący sos wlać do słoiczków i pasteryzować 20 minut. Można używać jako dodatek do pieczywa lub do makaronu.
Brakuje czegoś w tym przepisie, jest jakiś taki jałowy