Chleb pszenno żytni ze słonecznikiem na zakwasie

Chleb pszenno żytni ze słonecznikiem na zakwasie
Print Friendly, PDF & Email

Przepisy Thermomix. Przepis na wszystkie urządzenia Thermomix.

Składniki:

dodatkowo:

  • woda i ziarna słonecznika do posmarowania wierzchu chleba
Chleb na zakwasie Thermomix

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dodajemy zakwas i 1 łyżkę mąki. Mieszamy czas 2 min/temp 37/obr. 3.

Następnie dodajemy pozostałe składniki oprócz ziaren słonecznika. Wyrabiamy ciasto czas 4 min/Interwał/funkcja Wyrabianie.

Na 1 minutę przed końcem wyrabiania dodajemy ziarna słonecznika.

Ciasto zostawiamy w naczyniu do wyrośnięcia. Czas zależy od szybkości wyrastania ciasta na ogół jest to ok. 2-3 godzin.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy czas 3 min/Interwał/funkcja Wyrabianie.

Blaszkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę przekładamy ciasto. Ciasto będzie klejące, aby nie kleiło nam się do ręki zwilżmy rękę woda.

Chleb przykrywamy ścierka, zostawiamy do wyrośnięcia – ja czekam do momentu aż ciasto dorośnie go górnej ścianki keksówki – zajmuje to ok. 2 godziny.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Przed samym włożeniem chleba do piekarnika wierzch chleba smaruję woda i posypuje ziarnami słonecznika.

Chleb pieczemy w temp. 200 stopniu przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 45 minut.

Chleb wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Chleb na zakwasie Thermomix

3 komentarze

  1. Ania Z
  2. Weronika
  3. Babia5

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.