Przepisy Thermomix. Przepis na wszystkie urządzenia Thermomix.
Składniki:
- 150 g aktywnego zakwasu (przepis podstawowy przepis ekspresowy)
- 200 g maki żytniej
- 300 g maki pszennej
- 20 g oliwy
- 300 g wody
- 1 pełna łyżeczka soli
- 100 g ziaren słonecznika
dodatkowo:
- woda i ziarna słonecznika do posmarowania wierzchu chleba
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dodajemy zakwas i 1 łyżkę mąki. Mieszamy czas 2 min/temp 37/obr. 3.
Następnie dodajemy pozostałe składniki oprócz ziaren słonecznika. Wyrabiamy ciasto czas 4 min/Interwał/funkcja Wyrabianie.
Na 1 minutę przed końcem wyrabiania dodajemy ziarna słonecznika.
Ciasto zostawiamy w naczyniu do wyrośnięcia. Czas zależy od szybkości wyrastania ciasta na ogół jest to ok. 2-3 godzin.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy czas 3 min/Interwał/funkcja Wyrabianie.
Blaszkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę przekładamy ciasto. Ciasto będzie klejące, aby nie kleiło nam się do ręki zwilżmy rękę woda.
Chleb przykrywamy ścierka, zostawiamy do wyrośnięcia – ja czekam do momentu aż ciasto dorośnie go górnej ścianki keksówki – zajmuje to ok. 2 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Przed samym włożeniem chleba do piekarnika wierzch chleba smaruję woda i posypuje ziarnami słonecznika.
Chleb pieczemy w temp. 200 stopniu przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 45 minut.
Chleb wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Niestety Chleb mi nie wyrósł, sięga do niespełna połowy blaszki .. co mogło pójść nie tak ? Czy woda powinna być ciepła ? Bo dałam letnią ..
Bardzo smaczny chlebek, polecam:-) U mnie 150g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 i 350g chlebowej typ 750, idealna konsystencja, taka lekko wilgotna, smacznie zakwaszony, chleb jak dawniej:-)
Woda powinna mieć temp. 28-35 stopni. Chleb wyrasta dobrze w cieple. Jeśli w mieszkaniu jest chłodno nastaw piekarnik na najniższą temperaturę. Gdy się nagrzeje otwórz i na drzwiczkach piekarnika postaw chleb do wyrastania (przykryty ściereczką) i pozostaw tak do wyrośnięcia, Oczywiście nie wyłączając piekarnika..